Annons

Annons

Annons

Fagersta

Brinellelever peppas att fatta pennan: ”Har mycket viktigt att säga”

Vad är en insändare? Och vem får skriva dem? Det var frågor som elever på Brinellskolan i Fagersta fick chansen att få svar på när Fagersta-Postens Sara Arvidsson var på besök.

Text

Elever på årskurs ett på naturvetenskaps- och teknikprogrammet på Brinellskolan i Fagersta fick lära sig om insändare av FP:s insändarredaktör Sara Arvidsson.

Bild: Annika Kumlin

Annons

Under tisdagen var Sara Arvidsson, reporter och insändarredaktör på FP, på besök hos ettorna på naturvetenskaps- och teknikprogrammet på Brinellskolan. Anledningen var att eleverna skulle få veta mer om insändare och få fundera kring varför det är något viktigt i en demokrati.

– När jag tittar på vilka insändare vi får in till tidningen, är det ett fåtal personer som oftast skriver dem. Jag vill inspirera er till att skriva insändare, säger Sara Arvidsson.

Annons

Annons

Eleverna får se ett flertal insändarrubriker som handlar om, men är inte skrivna av, ungdomar.

– Det vanligaste är att äldre skriver om att ungdomar gör fel. Det ger en skev bild, jag är säker på att ni har mycket viktigt att säga.

Eleverna lyssnar uppmärksamt när Sara Arvidsson förklarar mer om hur det går till när man skickar in en insändare. Hon ställer sen frågan om vilka som får skicka in.

– Ja men det är väl alla, svarar en elever efter en stunds tystnad.

Bild: Annika Kumlin

De får lära sig att även om alla får skicka in insändare, prioriteras vissa över andra. Utrymmet är inte obegränsat och Sara Arvidsson förklarar att i hennes jobb ingår att ibland även välja bort sådant som inte kan få plats på tidningssidorna.

– Jag väljer vanliga människor som bor i vårat område först över politiker. Skulle ni skicka in insändare skulle jag bli jätteglad.

Lektionen fortsätter med en gruppövning där eleverna får spåna fram idéer på vad de skulle kunna skriva om.

Övningen ledde till många bra idéer på framtida insändare och när Sara Arvidsson återvänder till redaktionen är hon mycket glad över elevernas insats.

– De hade superkonkreta förslag på ämnen som jag längtar om att få ta in på insändarsidan så småningom. En del av idéerna kanske leder till nyhetsartiklar i tidningen också.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan