Annons

Annons

Annons

Julen 2022

LISTA: 12 julromaner som får dig i stämning

Stora snöflingor, oväntad vänskap och omtumlande kärlek. Allt kan hända i juletid. Och händer i årets julböcker – som är rekordmånga.

Text

Feelgoodböcker på jultema har funnits länge men oftast har de utspelats i Storbritannien och varit skrivna av brittiska författare. Det är myspys och förvecklingar i småbyar i Cotswold och Cornwall, dit huvudpersonen ofta flyttat efter en misslyckad kärleksaffär i London. Årets skörd är inget undantag men de senaste åren har fler svenska julböcker dykt upp och i år är de ovanligt många.

Jessika Devert, som haft stora framgångar med böcker som ”Katthotellet vid kusten” och ”Dagboken jag aldrig skrev”, är en av dem som kommit med julbok i år, eller en ljudbok för att vara exakt: ”Julen är kommen”.

”Julen är kommen” är den femte och sista delen i serien om Sardinön.

Annons

Annons

Varför är det så poppis med julböcker?

– Jag tror att det är en kombination av att många älskar julen med allt vad det innebär. Att få pynta och boa, att få baka och göra mysigt och att ge klappar så att människor runt omkring en blir glada. Och det gillar man också att läsa om. De vintriga miljöerna och människor, oftast kvinnor, som hamnar i knipor och konflikter men som också tar tag i sina liv och finner harmoni, ny inriktning eller kärlek. Allt inramat av en girlang av gran och till en kuliss av snötäckta gator och varm choklad, typ, säger Jessika Devert.

Det känns som det har exploderat senaste åren?

– Det är ju som du säger, att julfeelgood fullkomligt boomat de senaste åren. Just nu kan jag tro att det beror på att vi lever i en orolig värld och vill läsa om det som vi känner igen som tryggt och varmt. Det handlar om eskapism och att förflyttas till en värld där det, i och för sig, finns hinder och motsättningar, men det tar man sig förbi och kommer ut på andra sidan. Kanske kommer man ut lite kantstött men alltid med ett hopp om en ljusare framtid. För så ska det vara i feelgoodböcker.

Just nu kan jag tro att det beror på att vi lever i en orolig värld och vill läsa om det som vi känner igen som tryggt och varmt

Systrarna Annika och Jessika Devert har precis släppt femte och sista delen i ljudbokserien om Sardinön, ”Julen är kommen”. Men redan nu kan vi avslöja att det kommer en ny julfeelgood nästa vinter, då en fysisk bok med namnet ”Hur gör vi med julen?”. Foto: Privat

Det ryktas om fler julböcker?

– Absolut! Nu när jag och min syster Annika avslutat serien om Emelie på Sardinön så skriver vi en bok för Printz publishing som handlar om tre systrar. När deras far går bort visar det sig att de har fler syskon än de först trodde och det ställer allt upp och ner. Och hur ska de då fira sin jul? Många kan nog känna igen sig i att när de invanda mönstren ruckas på så blir vi lite osäkra. Hur ska vi fira? Var? Vem ska göra vad? Alltså fick nästa års julfeelgood av systrarna Devert namnet; Hur gör vi med julen?

Annons

Annons

LISTA: 12 julromaner som gör julen juligare

Julakuten för ensamma hjärtan av Callum Bloodworth, Bazar förlag:
Elsa ärver pengar efter sin pappa och en del av summan ska gå till någonting galet. Hon bestämmer sig för att hyra en skåpbil och tillsammans med sin kompis Sophia erbjuda sig att åka runt till ensamma och ledsna och fira jul. Men det blir Sophia som ensam måste ta sig an projektet. Till hjälp får hon en bakande trulig tonåring och barnbarn till hennes granne. En oväntad vänskap växer fram och Julakuten blir en varm framgångssaga som berör. En halvnaken tomte dyker också upp längs vägen.

Jul vid världens ände av Kate Hewitt, Piratförlaget:
36-åriga Laurel får sin systers tonårsson Zach på halsen när systern plötsligt lägger in sin på rehab. Det blir konfliktfrån start när Zach slängs ut från sin skola. Hon får en impuls att ta med honom och fira jul i fasterns hus på Orkneyöarna, utanför Skottland. Där träffar de grannen Archie MacDougal, en fårbonde, som snart blir viktig för dem båda. Fin skildring av framför allt tonårssonen. Upplösningen är lite väl puttrig, men herregud, det är ju jul.

Juleljus för vilsna själar av Siri Gustafsson, Printz publishing:

Annons

Ett anonymt mejl med en bostadsannons ramlar in i Cecilias mejlbox en kall novemberdag. Den gamla skolbyggnaden utanför hennes barndomsstad Kisa är till salu. Hon slår till.
Men hon känner ju ingen hemma längre. Hur ska hon få kontakt med människorna? Hon bestämmer sig för att bjuda in hela byn till ett julkalas på julafton. Men vägen dit blir inte så enkel som hon lite naivt inbillade sig. En värmande julpralin.

Annons

Den sista adventskalendern av Jenny Fagerlund, Norstedts:

Det är snöstorm när Petra och hennes tolvåriga systerdotter anländer till Nyponvikens handelsträdgård. Petras syster, död i cancer, bad henne åka dit om hon någonsin fick problem. Och om hon har problem. De tas om hand av handelsträdgårdens ägare, Viveca. En dag står en adventskalender utanför deras dörr. Luckorna leder till lokala platser värda att besöka men snart förstår Petra att det handlar om så mycket mer. Sakta, dag för dag, lucka för lucka växer historien om hennes familj fram.

Alltid i december av Emily Stone, LB förlag:

Josie Morgan förlorade sina föräldrar under en julhelg. Varje år sedan dess skriver hon ett brev till dem och skickar. På väg till brevlådan med årets brev krockar hon med Max Carter – som vänder hennes liv upp och ner. Men vem är han egentligen? Och varför försvinner han plötsligt? När julen kommer på nytt närmar sig mysteriet en lösning. En bok om saknad och vänskap som lämnar få oberörda.

Annons

En julsaga i Stowford av Anne Marie Ryan, Norstedts:

Nora och Simon driver ett bibliotek som inte går särskilt bra. Lägenheten ovanpå där de bor skulle också må bra av en renovering, läckorna är flera. Kanske vore det bästa att bara sälja hela fastigheten? Folk köper ju ändå sina böcker på nätet. När paret bestämmer sig för att lotta ut julböcker till sex ensamma eller behövande personer via Facebook händer plötsligt något. Kanske kan bokhandeln räddas trots allt. Glöm inte att ge bort en bok i julklapp. Varför inte den här? Men köp den i en fysisk butik om du vill ha kvar en levande handel.

Annons

Jul i rampljus av Amanda Hellberg, Lovereads:

Amanda Hellberg är uppvuxen i Sverige men bor numera i Oxford. Jul i rampljus utspelar sig i början av 1900-talet och är den tredje fristående delen i Ulltunaserien. I centrum står unga sångerskan Harriet och den blinde pianisten Isak. De uppträder tillsammans på krogar men plötsligt får Harriet huvudrollen i en stor pjäs i Göteborg. Men är den spännande teatervärlden egentligen så spännande. Och vem kan hon lita på? Ett finstämt romantiskt drama.

En enda önskan av Nicholas Sparks, Lovereads:

Annons

Om du fick en enda önskan till jul, vad skulle det vara? Den frågan ställer fotografen Maggies assistent till henne när hon drabbats av en svår sjukdom. Att hitta sitt bortadopterade barn blir svaret. Bland fotografierna i hennes världsberömda galleri vävs hennes livs historia samman. En gripande kärlekshistoria med värme och eftertänksamhet.

Åtta dagar med dig av Jean Meltzer, Lovereads:

Rachel Rubenstein-Goldblatt älskar julen. I hemlighet. Den unga judinnan skriver bästsäljande julromaner under pseudonym. Hennes pappa, Rabbi Goldstein, får absolut inget veta. Plötsligt vill hennes förlag att hon ska skriva en romantisk bok om Chanukka, den åtta dagar långa judiska högtiden som infaller i november/december, och Rachel har ingen aning vad hon ska hitta på. Hon anmäler sig till årets bal som går av stapeln på åttonde dagen. Men det gör hennes gamla fiende Jacob Greenberg också. Och inspiration får hon. Men vad är saga och vad är verklighet egentligen?

Annons

Medan snön faller i Ådala av Åsa Liabäck, Printz publishing:

Tredje delen i serien om koloniområdet Ådala. Personerna kommer igen men böckerna kan läsas separat också. En varm skildring av vänskap mellan generationer där bland andra unga musikern Stephanie och den äldre änkemannen Ragnar står i centrum. Sorg och kriser och en alldeles för tidigt född bebis ryms också under den kalla årstiden men mest känner man att man skulle vilja vara en del av den unika gemenskapen i koloniområdet.

Annons

Kristallklara nätter i juletid av Sarah Morgan, Harper Collins:
Brittiska feelgoodveteranen Sarah Morgan låter stora delar av sin nya julroman utspelas i norra Sverige och vi får möta såväl norrsken, tät granskog och svensk fika. Chris ska för första gången träffa sin moster som flytt England som ung. Men vad var det egentligen som gick fel mellan mostern och hennes mamma? Och vilken hemlighet bär hennes man egentligen på. Vännen Alix får åka till Sverige i förväg med Christies fyraåring. Det blir förstås oväntad kärlek och gamla spöken som kommer upp till ytan och fullt med glittrande vinterlandskap. Inte en av Morgans bästa men visst är Sverige fantastiskt!

Anki åker till Las Palmas av Anna-Lena Brundin och Jan Sigurd, Norstedts:
Man kan ju också bara skita i alltihop och åka till Las Palmas över julen. Det gör Anki, nybliven änka och frisör. Tillsammans med väninnan Rose-Marie ska hon byta glögg mot sangria. För med Håkan blev det inte så många resor. Inga barn fick de heller. Men hur väl känner hon egentligen Rose-Marie? Och hur väl kände hon sin man? En vemodig berättelse om en kvinna som sakta kryper ur sitt skal och inser att det finns något mer därute, men att hon måste ta det själv.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan