Annons

Annons

Annons

Skinnskatteberg

Paret öppnar sitt hem för andra konstnärer: ”Kan bygga upp något här”

En återvändande silversmed och en keramiker från Göteborg har hittat sin kreativa oas i Riddarhyttan. Nu vill de dela både sitt hus och ateljé med andra konstnärer och hantverkare.

Text

I Riddarhyttan bor Jan Dahlberg och Elisabeth Billander. Fastigheten som Jan köpte 2016 kommer i framtiden att husera även verkstäder för konstnärer och hantverkare.

Bild: Annika Kumlin

Annons

I Riddarhyttan växer det sakta fram en plats för kreativa personer. Jan Dahlberg och Elisabeth Billander håller på att skapa verkstäder för både sig själva och andra konstnärer och hantverkare.

Anledningen till att det blev just Riddarhyttan är att Jan är uppväxt här. Efter många år på annan ort återvände han till bygden och köpte huset som nu fungerar både som bostad och som ateljé.

Annons

– Jag är silversmed och har jobbat i Stockholm i 25-30 år med bland annat att restaurera kyrksilver och att göra utsmyckningar, berättar Jan.

Det var Jan som hittade huset i Riddarhyttan 2016, innan han träffade Elisabeth.

– Planen ända från början var att bygga någon form av konstnärlig verksamhet här. Men då fanns det ingenting. Ingen värme eller vatten och avlopp, förklarar Jan.

Det var för två år sedan som de båda träffades. Elisabeth, som är keramiker och konstnär, kommer från Göteborg men bodde då i Dalarna. Nu bor hon i Riddarhyttan tillsammans med Jan, även om lägenheten i Göteborg och huset i Dalarna är kvar.

Annons

– Jag ser fram emot att vi kan bygga upp något här och jag tycker det är spännande att fundera på vad den här platsen kan ge, reflekterar Elisabeth.

I gårdshuset har en verkstad för keramik-, mosaik- och stenarbeten börjat iordningställas under hösten.

Bild: Privat

Planen är att fortsätta renovera huset som har sex stycken lägenheter och till det ska tre verkstäder byggas i gårdshuset. Den första, som ska vara för keramik-, mosaik- och stenarbeten, påbörjades under hösten. Senare ska lokaler för metall- och trähantverk också byggas.

– Vi bygger först och främst för oss själva, men tanken är också att andra konstnärer ska kunna komma för att arbeta och bo här i perioder, förklarar Jan.

Redan nu i december kommer en konstnär från Ukraina att ta plats i en av lägenheterna i huset.

Annons

– Vi var på en nätverksträff i Västerås och hörde talas om projektet Emergency residencies som arrangeras av SWAN (Swedish Artist Residency Network). Det är till för konstnärer som flytt från Ukraina och vi kände att vi har plats att erbjuda, berättar Elisabeth.

På söndag anländer den ukrainska konstnären med partner och katt.

– Vi vet inte mycket om konstnären än, så det ska bli intressant. Han verkar använda mycket träd i sina verk, säger Elisabeth.

I sin bostad har Jan och Elisabeth en egen konsthall.

Bild: Annika Kumlin

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan