Annons

Annons

Annons

Julen 2022

Nio sköna mellanlandningar – så hittar du andrum i julstöket

Med nio dagar till jul ökar risken för julstress. Här är tipsen som ger dig andningshål i julruschen.

Text

Passa på att ringa en god vän för att skingra tankarna på stress och allt som ska göras.

Bild: Lina Gustavsson, Arkivbild

Annons

1. Ring en vän. Sms och sociala medier gör allt för att splittra ditt medvetande. Konversationerna blir korthuggna, spretiga och framför allt hör du inte rösten hos den du kommunicerar med. Ta dig istället tid att prata på riktigt med en vän du tycker om. Det skingrar stress och tankar på allt du ska hinna med.

Passa på att vänta extra länge hos frissan, tandläkaren eller däckfirman – för att få en stund för dig själv, kanske läs ett magasin.

Bild: Carola Blank

2. Skapa extra väntetid. Ska du klämma in ett tandläkarbesök eller en tid hos frissan innan storhelgerna. Gå dit lite tidigare så hinner du sjunka ner en stund i väntrummet och läsa inredningsmagasin eller skvallertidningar. Gör likadant när du ska byta till vinterdäck. Hos däckfirman finns det mesta i tidningsväg för den motorintresserade.

Annons

Annons

Ta med en bok och ”vakta tvätten” medan du läser boken.

3. Vakta tvätten. Bor du i flerbostadshus med gemensam tvättstuga. Ta med en bok ner och vänta ut både tvättmaskinen och torktumlarens långa program. Passa inte på att inte vara effektiv under tiden.

Foto: Caroline Wickmark Glo i skyltfönster är skönare än att köa i julhandeln.

4. Missa bussen/tåget. Jagar du från jobbet för att hinna med bussen eller tåget, hämta barnen och laga middagen slag i slag. Missa första steget i stafetten så hinner du strosa en stund i väntan på nästa etapp. Kanske finns ett skyltfönster med snygga nyårsplagg att spana in under tiden.

Välj vilka av barnens aktiviteter du behöver vara med på.

Bild: Göran Stenberg

5. Smit ut bakvägen. Luciafirande, julfika och terminsavslutning i skolan, förskolan och idrottsföreningen. Kanske är det inte nödvändigt att vara med på alla barnens aktiviteter som arrangeras kring jul. Välj ut det viktigaste och dela sedan på ansvaret att närvara.

Pyssla är nödvändigt arbete för den som behöver varva ned.

Bild: Peter Frennesson

Annons

6. Pyssla med något onödigt. Bestäm dig för att julens vackraste smällkarameller är mycket viktigare än att städa badrummet och frosta av frysen. Bli sedan sittande hela kvällen omgiven av krusat silkespapper, sidenband och änglamärken.

Annons

Bli en samlare när julstressen slår till.

Bild: Jens Lennartsson

7. Leta och samla. Behöver du kottar och grankvistar till dörrkransen eller adventsljusstaken. Ge dig ut i skogen och samla själv. Vad kan egentligen vara viktigare än att ströva i skogen och leta efter nästan vad som helst att pynta med.

Stäng ner sociala medier, wifi och datateknik ett tag – för att istället skapa luckor med avkoppling och nedkoppling istället för uppkoppling.

Bild: Hussein El-Alawi

8. Stäng av wifi och datatrafik. Betydligt lättare sagt än gjort, för det är just när det finns lite tid över som många dras till sina telefoner. Det kan ta en stund att vänja sig, men sedan blir det uppenbart hur det plötsligt uppstår luckor i tiden som gör det möjligt att helt koppla av.

Foto: Anders Malmberg Räkna och arta fåglarna runt knuten är avkoppling i julruschen.

9. Räkna fåglar. Har du ett fågelbord eller en talgboll i trädgården? Om inte kan det vara dags att skaffa det. Att titta på småfåglar är mer fängslande än de flesta tror. Dra fram en stol och räkna hur många arter som dyker upp kring knuten. Lär dig namnen och fåglarnas kännetecken. Kanske börjar du tillslut känna igen individer, och får återkommande besök av dina särskilda fågelvänner.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan