Annons

Annons

Annons

Matilda Molander

ledare liberal

Matilda Molander
Lägg av, vi skaffar inte barn för statens skull

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Föräldrar är inte hemma med sina barn för att skapa positiva effekter för samhället.

Bild: Hasse Holmberg / TT

Annons

Den här såg jag verkligen inte komma: nu har den marknadsliberala tankesmedjan Timbro börjat argumentera för att individen behöver bli mer lönsam – för samhället.

I veckan skrev tankesmedjans välfärdsansvariga Kajsa Dovstad på Expressen Debatt att föräldraförsäkringen måste kortas eftersom “forskningen visar att föräldraledighet över ett år inte har några positiva effekter varken för kvinnor eller för samhället”, och refererade till en studie av sin egen tankesmedja som förordar 8 månaders föräldraledighet.

Annons

Hur 4 månaders föräldraledighet per förälder ska kunna kombineras med Livsmedelsverkets rekommendation att spädbarn ska ammas tills de är minst ett år gamla är bara en av många praktiska invändningar mot förslaget. “BARNEN då!”, utropade SvD:s Josefin de Gregorio på Twitter.

Annons

Men det är inte – nödvändigtvis – den föreslagna reformen som är det största problemet, utan argumenten som Dovstad för fram. Mina invändningar handlar om att Dovstads resonemang visar att den socialistiska och konservativa idén om att individen finns till för kollektivet har lyckats nästla sig in i det som brukade vara en liberal högborg.

Som liberal måste de här villfarelserna bekämpas, å det bestämdaste. Så låt mig vara tydlig: De idéer Kajsa Dovstad torgför är inte liberala.

Vi lever inte för att betala skatt och vara goda samhällsmedborgare. Anledningen till att liberaler tycker att människor ska arbeta och betala skatt och bygga upp ett fungerande samhälle är för att det gör det möjligt för oss att förverkliga oss som människor. Inte tvärtom. Den här distinktionen är grundläggande.

Kvinnor ska inte föda eller uppfostra barn för att skapa positiva effekter för samhället. Verkligen inte.

Kvinnor ska föda barn för att få uppfostra en liten människa, för att ha någon att älska och bli älskad av eller för ingen anledning alls.

Samhällets enda roll i barnafödandet är att se till att den som skaffar barn har en rimlig möjlighet att ta hand om dem. Därför har vi föräldraförsäkringen. För att svenskar i allmänhet tycker att det är vettigt att föräldrar ska få ägna sig åt sina små barn. För att det är sådant som ger mening till livet.

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan