Kejsarinnan, Netflix (en säsong, 2022)
Historiskt (och vackert) kostymdrama från Österrike. Seriens hittills sex rafflande delar är baserad på kejsarinnan Elisabeth av Österrikes (Devrim Lingnau) liv tillsammans med kejsar Franz Joseph (Philip Froissant). Fastnar du för den här storyn finns glädjande nyheter: i november bekräftade Netflix att serien får en andra säsong.

The Salisbury Poisonings (2020) finns att streama på Viaplay.
The Salisbury Poisonings, Viaplay (2020)
Miniserie i fyra delar som dramatiserar mordförsöket på dubbelagenten och spionen Sergei Skripal och hans dotter Yulia. Mordförsöket ägde rum 2018 i brittiska Salisbury och utlöste ett nationellt nödläge i det lilla samhället.
Annons
Annons

Första säsongen av norska Hjem til jul, eller Home for Christmas, släpptes på Netflix 2019.
Hjem til jul/Home for Christmas, Netflix (två säsonger, 2019-20)
Johanne (Ida Elise Broch), evig singel och less på att få kommentarer om varför hon inte träffat någon. Därför startar hon en 24 dagar lång jakt på en pojkvän att ta hem till jul och presentera för familjen. Ett bra alternativ för den som vill se något stämningsfullt i mellandagarna, som gillar lite cringe på norska och mysiga snöomslutna gator. Den romantiska komediserien var också Netflix första norska originalserie. Finns två säsonger.

Wednesday (2022) finns att streama på Netflix.
Wednesday, Netflix (2022)
Wednesday Addams (Jenna Ortega) flyttar in på internatskolan Nevermore, och försöker lära sig att hantera sina förmågor. Snart står det klart att ett mystiskt väsen härjar i området och samtidigt försöker hon förstå varför lokalpolisen, och flera andra, har så mycket emot hennes föräldrar. Självklart ramas allt in av sann Tim Burtonsk goth-stämning. Oemotståndlig story för dig som gillar övernaturliga saker.

My Brilliant Friend (2018-)
Annons
My Brilliant Friend, HBO (2018-)
För den som läst Elena Ferrantes Neapel-kvartett torde den här italienska dramaserien vara ett måste. Vackert filmat och melankoliskt berättat om väninnorna Elena (Margherita Mazzucco) och Lila (Gaia Girace) som växer upp i ett fattigt kvarter i Neapel. Allt tar sin början under 50-talet och genom säsongerna följer man flickornas väg mot vuxenlivet och får inblick i hur en vänskap kan förändras och sättas på spel. Serien tecknar bilden av att lämna en plats för en annan och identitetskrisen det kan medföra. Hittills finns tre säsonger, men en fjärde och sista är planerad.
Annons

Masjävlar kvalar in som en svensk klassiker från 2004. På bilden, Maria Blom, som gjorde regidebut med filmen.
Bild: TT
Masjävlar, SVT play (2004)
Handlar om Mia (Sofia Helin) som flytt hembyn i Dalarna till förmån för Stockholm, men återvänder när pappan firar födelsedag. Handlingen kretsar kring tre systrar, en fest i bystugan och gamla konflikter som blossar upp. Filmen belönades med en guldbagge och får kvala in som en modern svensk klassiker. Men om du vill streama den behöver du skynda. Den finns på SVT play till och med 25 december.

Scen ur Quentin Tarantinos film "The Hateful Eight". (2015) Foto: Andrew Cooper
The Hateful Eight, Viaplay (2015)
Westernrulle i sann Quentin Tarantino-anda. Allt börjar med en kraftig snöstorm där prisjägaren John "The Hangman" (Kurt Russell) och hans fånge Daisy (Jennifer Jason Leigh) söker skydd i ett nästan övergivet värdshus på landsbygden. Det visar sig snart att de inte är allena. De möts av ett gäng mystiska personer med oklara avsikter och ingen verkar gå att lita på. Filmen har faktiskt klarat Bechdeltestet*, bara en sådan sak.
Annons

Regissören Maud Nycander i mitten, tillsammans med huvudpersonerna i dokumentären, Johan och Lena. Den första filmen, ”Kärlek och fiskpinnar”, kom 2005. 17 år senare följdes den upp av ”Kärlek och skilsmässa”.
Bild: Christine Olsson
Kärlek & skilsmässa, SVT play (2022)
Tvådelat dokumentärtips, eftersom du bör se första delen Kärlek och fiskpinnar (2005), innan du ser den här. Den första dokumentären följer det oglamorösa livet för en småbarnsfamilj i början av 2000-talet. För huvudpersonerna Johan och Lena kantas vardagen av grötfrukost, snoriga barn, oförutsedda räkningar och luskamningar. Men också, som titeln gör gällande, mycket kärlek. I uppföljaren, som kom 2022, har flera av familjens barn blivit vuxna och vardagen ser kort sagt annorlunda ut. I bägge filmer skildras vardagen väldigt närgånget av etablerade dokumentärfilmaren Maud Nycander. Båda har blivit kallade generationsfilmer och beskrivits av tittare ha hög ”igenkänningsfaktor”. Det avgör förstås var och en, men nära och vackert berättat är det. Filmerna finns på SVT till juli 2024. Ingen stress, alltså.
*Bechdeltestet används för att se om exempelvis en film framställer kvinnor på ett stereotypiskt sätt, eller om kvinnor inte alls är representerade i verket. För att en film ska klara testet måste den klara tre saker: ha minst två namngivna kvinnliga karaktärer, som pratar med varandra - om något annat än män.