Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
S verkar föredra vårdköer framför valfrihet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Stephanie Bruksgård (M).

Bild: Privat

Annons

Svar på insändarna ”Ge barn och unga den trygghet de förtjänar”.

I Västmanland under allt för många år har inte ens hälften av de barn och unga som sökt till Barn- och Ungdomspsykiatrin fått vård inom den förstärkta vårdgarantin. Det är inget annat än ett kraftigt underkännande av det tidigare styret som haft Socialdemokraterna vid rodret i tolv år innan ett blått styre nu i oktober kunde träda in. Döm om vår förvåning när vi den läser om Socialdemokraternas oro över att nya idéer och förslag för att med kraft ta tag i vårdköer för att se till att fler barn- och unga som mår dåligt skulle få vård i tid är deras oro. Än märkligare blir det när de ger oss styrande moderater en uppmaning att ge barn och unga den trygghet som de förtjänar genom att inte se över alternativ som skulle kunna vårda fler, när de under sina egna år av styre redan införde en smygprivatisering av barn- och ungdomspsykiatrin genom att köpa psykiatriska utredningar.

Annons

Annons

För Socialdemokraterna verkar det som om det vore tryggare att inte få vård alls eller vänta i en vårdkö, än att utreda ifall det är möjligt att göra som i Kronoberg som tillämpat Lagen om valfrihet, LOV i stället för som idag LOU – lagen om offentlig upphandling med goda resultat. Detta tillsammans med ”En väg in” som i Västmanland kommer etableras under 2023 där vård för barn med psykisk ohälsa blir mer lättillgänglig, sömlös utan remisser med öppna tidböcker och sker på rätt vårdnivå.

Vi delar Socialdemokraternas bild att elevhälsan, skolan och ungdomsmottagningarna behöver stärkas, men det innebär inte att vi kan, som Socialdemokraterna vill, endast fortsätta på samma gamla bana utan att våga tänka nytt. Kanske är det att hälften av de barn- och unga som mår dåligt i Västmanland inte fått vård enligt vårdgarantin ett tydligt kvitto på det. Rubriken till Socialdemokraternas debattartikel var att ge barn och unga den trygghet de förtjänar. För oss styrande moderater vill vi utöver det, också kunna erbjuda den vård de förtjänar.

Stephanie Bruksgård (M) Regionråd med ansvar för psykiatri och personal

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan