Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Till minne – Göran Wedell

Göran Wedell från Riddarhyttan har gått ur tiden. Han blev 82 år.

Text

Göran Wedell har gått ur tiden.

Bild: Arkivbild

Annons

Du växte upp i Källfallet i Riddarhyttan och under åren återvände du gärna till Riddarhytteskogarna. Där finns det inte en plats som du inte kände sedan barnsben.

Vid 14 års ålder började du i Realskolan i Fagersta där du tog realexamen efter 4 år. Då du var 18 år fick du börja jobba under jord med diamantborrning och schaktsänkning i Källfallsgruvan i Riddarhyttan.

Annons

Emellertid kom du underfund med att gruvjobbet inte var något du ville ägna dig åt resten av livet. Lumpen gjorde du i Eksjö och muckade som löjtnant. Du kom in på Teknis i Västerås och läste till maskiningenjör, fick arbete hos Saandegaards Ingenjörsbyrå som arbetsstudieingenjör i Norrland. Vände åter neråt landet till Dannemora och jobbade där som reparatör några år.

Annons

Du kom sedan till Fagersta där du arbetade som produktionstekniker. I Fagerstas Sintringsverk, Stålverk, Gjuteri och Hytta arbetade du som driftsingenjör. Du blev den siste hyttchefen i Fagersta innan hyttan lades ned. Till rörverket kom du sedan som chef för Efterbehandlingen och sedan som teknisk chef på marknadssidan. Du blev kvar på rörverket till din pensionering.

Du var medlem i Fagerstas Hemvärnsförening och under några år ordförande för Stiftelsen Västanfors Hemvärnsgård. Du var också medlem i KUJ Museiförening. (Köping Uttersberg Järnväg).

Ett stort intresse som du hade var att forska om järnhantering, gruvor, hyttor runt om i Bergslagen och om Fagersta Bruk under äldre tider och under din tid. Dina sista 34 år bodde du i Björsbo och arbetade med jordbruk, grönsaker och djur. Du var arbetsam, trevlig och snäll med människor och djur. Du lämnar ett stort tomrum efter dig.

Du fattas mig

Solveig Viberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan