Annons

Annons

Annons

Karbenning

Läsartext
Delar av gamla kyrkan upptäcktes – bakom ett skafferi

På 1800-talet byggdes många kyrkor runt om i landet. Det var också i mitten av århundradet som Karbennings kyrka kom till. Men vad hände egentligen med den gamla träkyrkan? Här berättar Per-Arne Bengtsson historien.

Text

Detta är en läsartext.

Kenneth Sundh fick ligga på golvet för att kunna ta denna bild och få med hela målningen. Förmodligen målades kyrktaket i början av 1700-talet av en målarmästare med lärlingar som kom från Dalarna. De vandrade runt och målade kyrkor och finsalonger i de större gårdarna i Dalarna, Västmanland och Hälsingland.

Bild: Kenneth Sundh Fagersta

Annons

I England finns gott om kyrkor som tagits ur bruk som kyrkor och används till annat. Några kyrkor har blivit till pubar, inspelningsstudios, förskolor med mera. I vårt land känns det som blasfemi om en kyrka blir platsen för öldrickande och berusning. Ändå är landets 4 000 kyrkor ett problem. Kyrkorna är stora i volym och kostar mycket att värma upp och underhålla. Dessutom är det få som kommer till gudstjänst för att det skall vara försvarbart att hålla i gång alla kyrkor.

0 kren månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla nyheter på fagersta-posten.se
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan