Annons

Annons

Annons

Max Hjelm

ledare liberalVästerås Pride

Max Hjelm
Det är ditt fel om Västerås Pride lägger ned

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Västerås Pridetåg under Cityfestivalen 2022.

Annons

Föreningen Västerås Pride riskerar att behöva läggas ned på grund av bristande engagemang, som VLT kunde rapportera om i måndags. De tre som ansvarat för evenemanget (med bravur) har valt att avgå för sin hälsas skull. All respekt för det, de borde vara stolta över sitt arbete.

Förra året var den största Prideparaden i staden hittills, med tusentals deltagare. Det är tydligt att Västeråsarna vill visa sitt stöd för HBTQ-personer. Frågan är dock vilka som orkar hjälpa till när det verkligen behövs: koka kaffe, planera, skriva protokoll. Allt för många poserar stöd men orkar inte lägga manken till för att hålla föreningslivet igång.

Annons

Det är tur att så många Västmanlänningar vill, vågar och kan lägga sin tid på att gå i prideparaden. Det är inte bara en färgglad folksamling, utan en viktig demonstration för acceptans och mångfald.

Annons

Och den behövs just nu.

De HBTQ-fientliga krafterna har flyttat fram sina positioner det senaste året. I Bollnäs stoppade en SD-ledamot ett luciatåg lett av en icke-binär person. I Florida blev det olagligt att prata om könsidentitet eller sexualitet i skolan. Under juli månad utfördes vad säkerhetspolisen kallar ett islamistiskt terrordåd mot en gaybar i Oslo. Från små bestämmelser, till lagar, till faktiskt våld – alla dessa aktioner delar ett mål om att få bort vissa människor från samhället.

Det finns alltså ett tydligt hot mot HBTQ-personers och andra minoriteters plats i Sverige och världen. Samtidigt delar inte majoriteten av oss detta hat. Men det enda sättet att motverka det är att stå emot – och det räcker inte att många lägger en dag om året på att gå i en parad.

Om inget motstånd finns vinner de extrema krafterna på ren basis av att de faktiskt engagerar sig, medan vi andra delar ett inlägg på Instagram och tror att vi protesterat. Så vittrar demokratin sönder och så vinner den engagerade minoriteten över majoriteten.

Tyvärr är det inget exceptionellt att Västerås Pride riskerar att behöva läggas ned på grund av bristande engagemang. Sverige som folkrörelseland är ett minne blott.

Det gäller inte bara Pride utan hela civilsamhället. Samt inom politiken. I Norberg saknade fyra riksdagspartier kandidater till kommunvalet förra året.

Annons

Annons

Bortskämdhet. Det handlar om bortskämdhet. I dag verkar många se sin demokratiska plikt som utgörandes av ett kuvert i en låda var fjärde år, och att någon annan (läs: politikerna) ska sköta resten. Allt annat i vårt samhälle verkar ju fungera så att du kan köpa dig fri från ansvar; du betalar en summa och slipper exempelvis städa eller laga mat. Men när det kommer till samhällets normer är du inte en kund, utan en del av en organisk process. Även om samvetet mår bättre efter att ha gått i en parad räcker inte det. Fler måste engagera sig för en mer resilient kultur.

Efter att Västerås Pride gått ut med att de kunde tvingas lägga ned har – gudskelov – många hört av sig och varit intresserade av att engagera sig. Det verkar alltså finnas hopp om en Västerås Pride 2023. Men luta dig inte tillbaka i soffan för det, civilsamhället är mycket större än en förening. Du behövs. Det finns skäl att ofta återkomma till artisten och poeten Emil Jensens textrader:

Oavsett valresultat

Gå aldrig i talcelibat

Från kallprat till brandtal

Varje dag är en valdag

Oavsett hur det går

Glöm aldrig var du står

Varje promenad är en Pride Parad

Varje dag är en valdag!

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan