Annons

Annons

Annons

Skinnskatteberg

Insändare
Vi begränsar den ansvarslösa arbetskraftsinvandringen

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Oscar Sjöstedt (SD).

Bild: Sara Arvidsson

Annons

I en insändare anklagar Åsa Eriksson (S) oss Sverigedemokrater för att svikit våra vallöften och att vi inte är ett arbetarparti. Komiskt, när dagens socialdemokrater inte ens har den fackliga rörelsen på sin sida, och endast tycks betrakta den som ett verktyg för att gynna sina egna politiska intressen.

Åsa Eriksson har dock rätt i att människor från andra delar av världen utnyttjas av oseriösa arbetsgivare i Sverige. Vi har även stora problem med en hög strukturell arbetslöshet, särskilt bland invandrargrupper. Det är inte rimligt att samtidigt importera arbetskraft till lågkvalificerade jobb. Det ska inte vara meningen att vi ska behöva ta in arbetskraft från tredjeland, för att grupper i Sverige inte anstränger sig för att ta del på arbetsmarknaden.

Annons

Annons

Vi stramar således nu åt regelverket på riktigt. Samtidigt inför vi en sträng och kravbaserad integrationspolitik. De som redan befinner sig i Sverige behöver bidra till det gemensamma genom att jobba.

Sverigedemokraterna har inte svängt i frågan om arbetsmarknadsprövningen, utan inom ramen för de förhandlingar som skett har vi tillsammans med regeringen kommit överens om en annan modell för arbetsmarknadsprövningen. Det kommer innebära att vi skapar en mycket tydlig norm om att arbetskraftinvandring inte ska komma i fråga för låglöneyrken och i branscher där det kan exploateras.

Det är mycket bättre att regeringen gör undantag från normen för enskilda branscher, genom att antingen helt förbjuda arbetskraftsinvandring eller om det finns särskilda skäl sätta ett lägre lönegolv för enskilda yrken. Genom de nya direktiven täpper vi dessutom till avgörande hål i lagstiftningen som Socialdemokraterna inte velat göra – till exempel när det gäller säsongsarbetskraft.

Vårt löfte var att färre skulle invandra till Sverige. Det kommer ske med lönegolvet som är tänkt att införas. Som ett resultat av Socialdemokraternas syn på arbetskraftsinvandring kunde vem som helst invandra till Sverige om man hade en anställning som motsvarade 13 000 kronor i månaden. Nu banar vi istället vägen för en ordning där endast anställningar över den svenska medianlönen – drygt 33 000 kr – kan komma i fråga.

Annons

Erikssons anklagelser om vår syn på arbetskraftsinvandring är således inkorrekta. Sist men inte minst är det minst sagt vågat av Socialdemokraterna att komma med den här typen av anklagelser, med tanke på att S själva lovat att strama åt arbetskraftsinvandringen i åratal, men har istället gång på gång dragit frågan i långbänk för att slippa ta ansvar. Med våra föreslagna åtgärder åstadkommer vi mer för att begränsa den ansvarslösa arbetskraftsinvandringen än vad Socialdemokraterna gjort under sina senaste åtta år vid makten.

Oscar Sjöstedt (SD), ekonomi-politisk talesperson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan