Annons

Annons

Annons

Norberg

Insändare
SD stödjer en politik som gör att svenska löner pressas ned

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Åsa Eriksson (S).

Bild: Jesper Ahlin Marceta

Annons

Riksdagsledamot Oscar Sjöstedt (SD) skriver att Sverigedemokraterna inte har svängt i frågan om arbetsmarknadsprövning vid arbetskraftsinvandring utan bara kommit överens med regeringen om en annan ”modell”. Det är ett märkligt påstående, eftersom Sverigedemokraterna och regeringen har strukit just det uppdraget i direktivet till den utredning som vi socialdemokrater tillsatte när vi hade regeringsmakten.

Annons

Annons

Utredningen ska inte längre lämna några förslag på en effektiv arbetsmarknadsprövning. Därmed kommer inte riksdagen att kunna fatta några sådana beslut under överskådlig framtid. Det är Sveriges löntagare som betalar priset, och förstås alla de människor som utnyttjas av oseriösa arbetsgivare.

Dessutom har hela utredningen fått förlängd tid, vilket innebär att nödvändiga förändringar av de alldeles för liberala reglerna för arbetskraftsinvandring inte kan börja gälla förrän år 2025. Migrationsverket räknar med att den utländska arbetskraften kommer öka med 9 000 personer i år, trots att arbetslösheten ökar. Det gynnar inte svenska löntagare.

Riksdagen har redan beslutat ge regeringen rätt att besluta om en viss miniminivå för löner vid arbetskraftsinvandring. Denna möjlighet har inte regeringen och SD utnyttjat. I stället vill man fortsätta utreda den här frågan ytterligare. Det är obegripligt att regeringen och SD i samförstånd väljer att skjuta på framtiden det som redan kunde vara på plats och som svenska löntagare verkligen behöver.

Jag är därför inte imponerad av Oscar Sjöstedt när han bedyrar att man nu tar krafttag mot en ansvarslös arbetskraftsinvandring, för det gör han inte. SD är nu med och administrerar en politik som förhalar och försvårar möjligheten att komma till rätta med den oseriösa arbetskraftsinvandringen som pressar ned löner och villkor på svensk arbetsmarknad och utnyttjar invandrare som billig arbetskraft.

Annons

Jag säger det igen: det finns bara ett arbetareparti som alltid slåss för löntagares villkor och det är Socialdemokraterna.

Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot och Facklig ledare för Socialdemokraterna Västmanland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan