Annons

Annons

Annons

Folkhögskola läggs ner

Insändare
En vädjan för folkhögskolans framtid

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Tomas Lanner.

Bild: Lova Jappevik

Annons

Öppet brev till Folkbildningsrådet:

Landsbygdsutvecklingen går bakåt, de större samhällena premieras och Riddarhyttan ska nu bli utan folkhögskola. Inte önskvärt, inte alls logiskt, tycker vi. Därför får ni idag detta brev som vädjan om att inte klippa av statliga undervisningspengar till Kulturreservatets folkhögskola i Riddarhyttan. Vårt företag driver sedan tolv år ett bed and breakfast och kafé i kommunen och har med glädje sett hur skolan vuxit fram och gjort skillnad i regionen. Vi tror att ett samhälle mår bra om det finns lösningar för vidareutbildning, vilket folkhögskolan har börjat bli. Vi tror på det som står på er hemsida: Folkhögskolan fyller olika syften för olika människor. För den som inte har funnit sig tillrätta i den vanliga skolan kan den vara en väg till fortsatta studier. För den som nyss har kommit till Sverige kan den innebära en första kontakt med ett nytt samhälle. Och för den som vill bli konstnär kan den vara första steget mot att uppfylla en dröm.

Annons

Annons

Vad vi har förstått så användes ett antal inkorrekta kriterier i bedömningen av Kulturreservatets ansökan till er om att bli självgående folkhögskola. De följande är mest framträdande. I fettext har vi infogat våra reaktioner:

►I ett uttalande från Region Västmanland (som finns med i avslaget) påvisar man att Bergslagens Folkhögskola i Norberg täcker upp eventuella behov av allmän kurs i norra Västmanland. Denna skola är stängd.

►Folkbildningsrådet pekar på att deltagarunderlaget är för lågt i regionen. Denna siffra ökar och allt visar på mycket större deltagarantal under de närmaste åren, med fortsatt intresse från Region Örebro och de outtömda möjligheterna för samarbete i Region Västmanland.

► Ni pekar på att skolan endast haft en liten bildnings- och utbildningspåverkan ur lokalt och regionalt perspektiv. Denna påverkan är än så länge mycket svår att mäta. Kommunen och närliggande kommuner har precis börjat använda möjligheten att hänvisa nyanlända och personer med utbildningsbehov till folkhögskolan. Vi hör om stor uppskattning från både elever, lärare och integrationsansvariga tjänstemän.

► Ni säger att Folkhögskolans verksamhet inte bedöms tillgodose nya bildnings- och utvecklingsbehov eller innebära någon pedagogisk förnyelse av folkbildningen. Vi vill då påvisa nuläget: en aktiv kvalitativ utbildningsverksamhet på en plats där det inte fanns någon förut, för deltagare som behöver den, uppstartad enligt reglemente och med korrekt insyn. Er anledning saknar underlag och är svammel.

Annons

Annons

Vi vädjar till er att ge anstånd och ekonomiska medel till Kulturreservatets Folkhögskola bestående av minst ett år som folkhögskola med full finansiering. Vi vill även att ni om ett år påbörjar en ny opartisk bedömning med korrekt fakta och relevanta anledningar. Kanske vore det på tiden att se över hur Botkyrka Folkhögskola använde de medel de fick för att vara fadderskola åt Kulturresesrvatet?

Tomas Lanner, Baggå Skola Café & BnB, Skinnskatteberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan