Annons

Annons

Annons

Fagersta

Insändare
Respektera hembygdsgårdens verksamhet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Rita Södergård, ordförande i Fagersta-Västanfors hembygdsförening protesterar mot planerna om laddstolpar på hembygdsgårdens parkering.

Bild: Patricia Björkman

Annons

Jag blev minst sagt förvånad när jag läste i fredagens FP om hembygdsgårdens parkering. I artikeln står ”i politikernas beslutsunderlag har det framgått att avdelningen Välfärd och service haft ett möte med hembygdsgården, och att de därefter inte längre invänder mot planerna”. Det stämmer inte.

Annons

Hela parkeringsfrågan har diskuterats fram utan någon som helst information till hembygdsföreningen. Första gången vi fick veta om planerna var via en artikel i FP tidigt i år. Inför kommunstyrelsen arbetsutskott 9 februari skickade vi in en skrivelse och påpekade att i gällande detaljplan för området (fastställd 1976) framgår att parkeringen avses att betjäna hembygdsföreningens verksamhet. Vi föreslog även att ärendet skulle bordläggas vilket också skedde. Arbetsutskottet beslutade ”att inför kommunstyrelsens möte 7 mars ta fram en plan för utbyggnad av parkeringen vid Rättarbacken inom fastigheten Säteriet 1:1 i samråd ned Mälarenergi, Bilkraft i Sverige AB och hembygdsföreningen.”

Annons

Det beslutet har inte verkställts. Vi har inte fått någon information eller blivit kallade till möte.

Parkeringsytan tillåter 16 bilar att parkera. I dag har finns två laddstolpar och planen är ytterligare åtta stolpar. Utöver detta försvinner en parkeringsplats till en ny transformatorstation. Återstår alltså fem platser för hembygdsgårdens gäster. Man har påpekat att platsen är allmän plats vilket innebär att ”vanliga” bilar får parkera på elplatser. Under högsäsong uppmanar vi personal och andra som arbetar på gården att parkera på andra sidan om vägen för att parkeringen på gården ska vara tillgänglig för besökare. Vad är det för vits med laddstolpar här om våra bilar är parkerade där hela dagen?

Annons

Hembygdsgården betyder mycket för Fagersta, det är norra länets största utflyktsmål med cirka 100 000 besökare årligen och som har väckt uppmärksamhet i hela landet tack vare det stora ideella engagemanget och viljan att ha gården öppen hela året. Glöm inte heller att det är en viktig arbetsplats där många ungdomar får sin första arbetserfarenhet.

Respektera vår verksamhet!

Rita Södergård, ordförande i Fagersta-Västanfors hembygdsförening

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan