Annons

Annons

Annons

Norberg

Debatt
Det borde vara självklart att erbjuda fria mensskydd

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Från vänster, övre raden: Sten Nordström, Richard Lind, Karl Karlsson, Peter Björnberg, Gunnar Tiger, Josefin Widfond, Åsa Eriksson, Johanna Odö. Från vänster, nedre raden: Olle Rahm, Sara Dahlin, Cecilia Eriksson och Elizabeth Pettersson.

Bild: Privat

Annons

För oss socialdemokrater är det av största vikt att så långt som möjligt ge alla barn och unga samma möjligheter. Som ett led i det har vi avgett ett vallöfte att det ska finnas mensskydd på toaletterna i Norbergs lokaler.

Menscykeln är vardag för halva befolkningen. Denna naturliga kroppsfunktion skär genom ekonomiska, hälsomässiga och sociala klyftor men omgärdas dessvärre fortfarande av tabun, mensfattigdom och kunskapsluckor. Skamkänslor gör, enligt Sifo-undersökningen Mensen, att barn upplever det obekvämt att ställa frågor om mens, köpa eller låna ett mensskydd. Vissa går med samma skydd längre än rekommenderat eller tvingas till nödlösningar såsom att använda toapapper, vilket skapar oro för hälsan och stress för att blöda igenom.

Annons

Annons

En norberare har skrivit ett medborgarförslag om att mensskydd ska finnas att tillgå. Det tycker vi socialdemokrater är en självklarhet att bifalla. Alla menstruerande personer i Norberg ska veta att det finns skydd att tillgå.

Döm om vår förvåning när alla andra partier i kommunfullmäktige ville att förslaget om införande av mensskydd på 70 utvalda toaletter i Norberg skulle återremitteras. En pseudodiskussion om vad det skulle kosta vid eventuell vandalisering och hur hög förbrukningen kan tänkas bli höll på i en hel timme. Häpnadsväckande.

Majoriteten i fullmäktige beslutade att inte bifalla medborgarförslaget, utan bara en provperiod för mensskydd på skoltoaletterna i sex månader. Vi socialdemokrater beklagar detta. För oss är det en självklarhet att skydd ska finnas för de som behöver det.

Johanna Odö (S)

Karl Karlsson (S)

Cecilia Eriksson (S)

Sten Nordström (S)

Åsa Eriksson (S)

Gunnar Tiger (S)

Josefin Widfond (S)

Olle Rahm (S)

Sara Dahlin (S)

Richard Lind (S)

Elizabeth Pettersson (S)

Peter Björnberg (S)

Tove Winqvist (S)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan