Annons

Annons

Annons

Fagersta

Insändare
Jag är stolt över att Vänstern valt Leyla som ordförande

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Den 12:e mars valde årsmötet för Vänsterpartiet i Fagersta Leyla Chabbani som ordförande. Leyla är en ung kvinna med brinnande entusiasm och engagemang för samhällsfrågor, utveckling och framtidstro. Hon är inte bara engagerad i Vänsterpartiet, och politiska frågor generellt, utan driver också många andra projekt så som kultur- och ungdomsfrågor. Hennes personlighet präglas av vänlighet, lätthet pch samförstånd. Jag är stolt att ha henne som ordförande och gratulerar Vänsterpartiet för detta val.

Annons

Annons

Shiro Biranvand (V).

Bild: Sara Arvidsson

I sammanhanget råkade jag läsa 2021 år Fokusrapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF. Av rapporten framgår att ungdomsförbunden ofta lyfts fram som den viktigaste rekryteringskällan för riksdagspartierna, och dess medlemmar beskrivs ofta som morgondagens ledare. Men de flesta av dagens unga tänker inte ens tanken att de ska engagera sig partipolitiskt.

Leyla Chabbani har valts till ordförande för Vänsterpartiet i Fagersta.

Bild: Sara Arvidsson

Rapporten understryker att "det är oroväckande att så få unga vill engagera sig partipolitiskt då de politiska partierna är grundstenar i vår demokrati".

Bland annat visar rapporten att majoriteten av unga i Sverige är intresserade av samhällsfrågor, det gäller framförallt unga tjejer. Varannan ung person arbetar ideellt och många tycker det är viktigt att på sin fritid få bidra till bättre villkor för andra och påverka samhället. Sex av tio unga är medlemmar i föreningar, men bara en av tio i en förening som är uttalat samhällsorienterad. Få unga kontaktar politiker eller tjänstepersoner, deltar i politiska möten, är medlemmar i politiska partier eller ungdomsförbund. 

Annons

Annons

Vänsterpartiet skrev en motion om att kommunen ska hjälpa ungdomar i Fagersta att bilda ett Ungdomsfullmäktige. Motionen har redan bifallits. Med anledningen av ovanstående hoppas jag att ungdomarna snarast får hjälp att starta Fagerstas Ungdomsfullmäktige.

Shiro Biranvand (V)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan