Annons

Annons

Annons

Fagersta

Insändare
Slaget om Systembolaget går in i en slutspurt

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Slaget om Systembolagets vara eller icke vara går nu in i någon form av slutspurt under täckmanteln gårdsförsäljning.

Det handlar om två saker. Ska den som producerar alkohol även få sälja det i anslutning till sin produktion och är detta förenligt med att vi i Sverige har ett alkoholmonopol?

Startargumentet var att småskaliga vinproducenter skulle få sälja sina produkter för att skapa jobb på landsbygden. Lite förenklat och förkortat.

Annons

Sanningen är att det är mera lönsamt och intressant att starta upp produktion där många människor bor så det torde bli ett betydande antal producenter och försäljare i våra stora orter.

Kommer EU låta Sverige behålla Systembolaget om gårdsförsäljning tillåts, undrar Bosse Axelsson, IOGT-NTO.

Bild: Sara Arvidsson

Annons

Huvudfrågan är dock; kommer EU då låta Sverige få behålla sitt Systembolag som vi fick kvar efter EU inträdet åberopande folkhälsan?

Två tidigare utredningar har sagt att det inte går och den utredning som nuvarande regering beställde säger egentligen ”kanske det går”. Men det tolkas som att det går för att man så gärna vill genomföra detta.

Motiven för de fyra regeringsunderlagspartierna är olika. Sedan tidigare vet vi att det i gruppen finns partier som gärna vill avskaffa monopolet till de som säger att man vill ha det kvar.

Socialdemokraterna har uppmanat till att begära ett förhandsbesked av EU om hur man ser på frågan om en mängd privata försäljare contra monopolet. Regeringen har så här långt avvisat detta.

Intressant är att en stor majoritet av svenska folket vill behålla Systembolaget dels ur folkhälsosynpunkt och dels ur urvalsargument.

En sanning som oberoende forskare klart påvisar är att ju mer alkohol som dricks ju mer skador blir det. För att minska konsumtionen är det pris och tillgänglighet som är avgörande. Alkoholmonopolet har då en avgörande betydelse för att hålla nere skadorna. Jämför man med länder som har en fri försäljning och deras konsumtion och skadeläge gentemot Sverige så kan man se att den svenska modellen har varit och är till gagn för vår folkhälsa.

Annons

Annons

Går det att påverka SD och deras regering i frågan?

Helt klart är att om inte vi som vill värna folkhälsan försöker påverka så ramlar det hela vidare till ett beslut. Det kanske det gör även om vi försöker påverka men då har vi i alla fall gjort vad vi har kunnat.

Låt oss hjälpas åt att skapa en opinion för att behålla Systembolaget och emot gårdsförsäljningen.

Bosse Axelsson

IOGT-NTO

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan