Annons

Annons

Annons

Norberg

Debatt
Kan man kalla vindkraften något annat än en blåsning?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Svar på debattinlägget ”Fler kommuner än Norberg bör säga ja till vindparker”.

Nej, tack. Västmanland behöver inte fler utlandsägda vindkraftsindustrier som exporterar majoriteten av elen de producerar från Sverige. Fler västmanländska idyller och naturvärden behöver inte förstöras till förmån för vinster i fickorna på dessa utländska bolag.

Hela vår välfärd är beroende av säker tillgång till el. Vindkraft är intermittent och kan inte planeras. Före vindkraftsbubblan hade Sverige ett robust, fossilfritt och väl fungerande elsystem. Det är ett obestridligt faktum att om producerad och konsumerad effekt inte är i balans i varje tidpunkt så påverkas systemet och i värsta fall blir det en kollaps.

Annons

Annons

Magdalena Andersson (DiN).

Bild: Kenneth Sund

Vår önskan till alla kommunalråd och kommunfullmäktigeledamöter i Västmanland är att ni ställer er frågan: Varför vill ett utländskt bolag bygga gigantiska vindkraftverk i de djupa skogarna i Bergslagen där vindförhållandena är nästan sämst i landet?

Vi har granskat årsredovisningar från flera olika vindkraftsbolag. Dessa uppvisar samma mönster som den vindkraftsindustri som finns i Norberg. Redan före byggnationen av verken säljs majoriteten av elen genom avtal till elslukande bolag i Europa. Genom förmånliga avskrivningsregler slipper de dessutom att betala inkomstskatt i Sverige. Kan man kalla det något annat än en ren blåsning?

Lotta Gröning (L).

Bild: TT

Norbergs kommuninvånare har fått bidra med en förstörd naturmiljö, vissa med störd nattsömn, försämrade fastighetsvärden, inskränkningar i både allemans- och äganderätten och blinkande ljusföroreningar som når milsvida. Vart tog elen, arbetstillfällena och pengarna vägen? Att någon kan vilja framhålla vindprojektet i Norberg som något att stoltsera med för andra västmanländska kommuner är för oss en total gåta.

Annons

Nu är det dags för alla politiker att börja lyssna på drabbade kommuninvånare istället för att köra över dem. En stor eloge till alla pålästa kommunpolitiker i länet, som säger nej till storskalig vindkraft i era kommuner. Ni har dessutom stöd av kommunallagen som säger att en kommunpolitiker ska jobba för kommuninvånarnas bästa och inte för några andra ändamål.

Magdalena Andersson, Demokraterna i Norberg

Lotta Gröning, Liberalerna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan