Annons

Annons

Annons

Norberg

Debatt
Vindkraft bidrar till Bergslagens konkurrenskraft

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Lars-Erik Karlsson (S) vill se en fortsatt utbyggnad av vindkraften.

Bild: Lova Jappevik, Arkivbild

Annons

Sverige, Europa och inte minst Bergslagens industrier samt hushåll behöver mer av fossilfria kraftslag. Sol, vind, vatten och kärnkraft är idag alternativen. Regeringen planerar för en minst fördubblad utbyggnad av elproduktionen och till grund ligger de fakta underlag som gjorts.

Det var därför regeringen härom dagen gav tummen upp för flera havsbaserade vindkraftverk. Men det är inte tillräckligt. Vi behöver även landbaserad vindkraft. Det har aldrig funnits så många goda skäl att bygga ut elproduktionen. Ny fossilfri elproduktion med låga produktionskostnad pressar elpriserna, minskar klimatutsläppen, bidrar till Bergslagens industrier konkurrenskraft, minskar energiberoendet av Ryssland vilket försvårar för Ryssland att finansiera sitt krig mot Ukraina.

Annons

Annons

För att få tillräckligt mycket billig el, så snabbt som den behövs, måste det beviljas fler tillstånd för vindkraft. Den vindkraft som stoppas idag är elproduktion som skulle kunna vara på plats inom 3-4 år. Det som är glädjande idag är att regeringspartierna nu ger tillstånd till fler vindkraftverk. Ägarfrågan i våra industrier idag är internationell liksom svenska intressen investerar i utlandet. Den dag då utländska investerare ej är intresserad av Sverige gör mig mer orolig. Angående skattefrågan gällande vindkraftverkens vinster kommer det med all säkerhet att regleras inom kort.

Lars-Erik Karlsson (S), Norberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan