Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
Höj Ob-ersättningen för alla inom vården

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kommunal protesterar mot att deras medlemmar inte får ta del av region Västmanlands satsning på högre ob-ersättning.

Bild: Olle Strandberg

Annons

Bota-lindra-trösta; hälso-sjukvårdens välkända uppgift. För att klara uppgiften krävs att olika professioner, med sina specifika ansvarsområden, arbetar som ett team. Hälso-sjukvårdens uppdrag inrymmer livets alla skeenden, hela känsloregistret, dygnets alla timmar –året runt.

Att arbeta inom vården är slitsamt, arbetsvillkoren är långt ifrån bra. En välkänd faktor till detta är den kroniska underbemanningen.

Annons

Annons

Färre, fram för allt unga, utbildar sig och söker jobb inom vården samtidigt som erfaren personal söker sig från vården.

För att klara av sitt uppdrag är Region Västmanland beroende av att personalen ställer upp och jobbar övertid. Fler kvällar, stannar längre, kommer tidigare. Regionen är beroende av sin personals lojalitet, inte minst när det gäller Kommunals yrkesgrupper.

Från och med denna månad och ett år framåt görs en satsning på regionens sjuksköterskor med 40 procent höjt Ob-tillägg. En satsning på ökad ersättning för den mest obekväma arbetstiden är en bra satsning, men det är en dålig och orättvis personalpolitik att värdesätta och göra skillnad utifrån yrkestitel.

Medlemmarna i Kommunal har tydligt protesterat mot OB:orättvisan, kanske som tydligast utanför regionfullmäktiges sammanträde 18:e april.

När fullmäktige sammanträder i juni ska regionens budget beslutas. Alla partier kan lägga budgetförslag som ledamöterna röstar om. Dessa budgetförslag kan, och bör, innehålla pengar avsatta för likvärdig ökning av Ob-tillägg.

Att medlemmarna i Kommunal är missnöjda har inte gått politikerna förbi. 1161 personer har skrivit under Kommunals namninsamling med krav på ökad Ob-ersättning.

M, L och KD-styret står stadigt fast vid sin oansvariga hållning och för det har de kritiserats av S, C och V.

Annons

Annons

Frågan är hur de Sverigedemokratiska politikerna ställer sig. Håller ni också med om att den obekväma arbetstiden ska värderas lika för alla yrkesgrupper?

Kommunals ombud

Stefan Björkström, Ambulansen

Agneta Karlsson, IVA

Lina Östensson, BB

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan