Annons

Annons

Annons

Fagersta

Insändare
Öka kunskapen om mens och skippa skammen

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jag är en fullkomligt naturlig och biologiskt nödvändig process. Jag förekommer i flickors och kvinnors liv varje månad. Ändå tvingas flickor sluta skolan på grund mig. Flickor skambeläggs och trakasseras på grund av mig. Flickor riskerar att giftas bort och bli gravida på grund av mig. Vem är jag? Mensen!

Hundratals miljoner flickor och kvinnor har mens varje dag. Men det är något vi sällan pratar öppet om. Mens kan te sig väldigt olika från person till person och från månad till månad. Hur en flicka eller kvinna påverkas varierar mycket beroende på var i världen hon befinner sig. Själv har jag idag ofta tillgång till ett badrum med rent vatten och ibland finns till och med gratis mensskydd. Men ofta kan mensen stoppa flickor och kvinnor från att delta fullt ut i samhällsliv, skola och arbete.

Annons

Annons

Khonaf Kako.

Bild: Privat

Det som sällan nämns är hur flickors liv och hälsa påverkas när de får sin första mens. Flickor anses vuxna och riskerar att tvingas gifta sig och bli gravida, sluta skolan och få sin frihet begränsad.

För att förändra flickors framtid måste vi bryta tabun! Vi måste prata om och inte skämmas över mensen. Det krävs en större satsning på sexualundervisning som lyfter frågor kring mens och främjar jämställdhet. Viktigast av allt är att säkra att alla flickor har tillgång till information, välfungerande mensskydd och säkra toaletter, även flickor som är på flykt. Mens är en avgörande fråga för jämställdhet och global utveckling. Jag är en del av barnrättsorganisationen Plan International Sveriges arbete. Var med du också på internationella mensdagen den 28 maj och visa att mens är #BlodigtAllvar!

Khonaf Kako, Plan International Sveriges Ungdomsråd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan