Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
Spara inte in på klimat och folkhälsa

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Debattartikel angående Region Västmanlands utträde ur Förbundet Agenda 2030.

Styret i Region Västmanland har valt att lämna Förbundet Agenda 2030 efter ett beslut i regionala utvecklingsnämnden. De argument som presenterades för detta var att det skulle spara pengar i ett tufft ekonomiskt läge och att vi kan hantera dessa frågor i våra egna dokument. Vi i oppositionen motsätter oss båda de argumenten och yrkade därför avslag till beslutet. Medlemskapet i Förbundet Agenda 2030 kostar regionen 60 000 kronor årligen. Givetvis ska vi vara varsamma med regionens medel, men att orda om den summan när hälso- och sjukvården beräknas gå back med en miljard kronor i år känns inte rimligt.

Felicia Granath (V).

Bild: Linda Eliasson

Annons

Annons

Faktum är att priset för att vara en del av Förbundet Agenda 2030 skapar goda förutsättningar för att en så pass stor aktör som Region Västmanland kan arbeta på djupet med att nå de globala målen. Samverkan mellan regionen, länets kommuner, civilsamhället, företag och MDU är en absolut nödvändighet för att nå resultat inom social hållbarhet.

Magnus Ekblad (C).

Bild: Privat

Så om ekonomin inte är det största problemet frågar vi oss: varför detta utträde, och varför just nu? Svaret på de frågorna kan vi inte tolka som något annat än att styret vill sända en signal om att Agenda 2030 inte längre är en prioriterad punkt på styrets agenda. Den regionplan som nu läggs fram omfattar inte ens i närheten de satsningar eller skrivningar som behövs för att nå de globala målen. Klimat, social hållbarhet och folkhälsa är inte frågor som ryms på ett par rader i ett dokument. De behöver hållas levande genom samverkan.

Karolina Myllergård (S).

Bild: Martin Bohm

Att Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna väljer att lämna Förbundet Agenda 2030 sänder en signal till civilsamhället och länets kommuner att Region Västmanland tror sig kunna hantera denna komplexa fråga själva. Det kan vi inte. Vi behöver alla möjliga forum för dialog och utbyte. Förbundet Agenda 2030 var ett sådant forum.

Annons

Vi i oppositionen kommer att bevaka frågan om Agenda 2030 mycket noga. Vi som region och vi som land har stora utmaningar framför oss som kommer att vara kostsamma och krävande. Beslut som drar undan mattan för bred samverkan kommer inte att underlätta de utmaningarna.

Felicia Granath (V)

Karolina Myllergård (S)

Magnus Ekblad (C)

Ledamöter i regionala utvecklingsnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan