Annons

Annons

Annons

Fagersta

Insändare
Varför svarar NVK-chefen med härskartekniker?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Adam Wenell

Annons

I en intervju i FP den 25 maj med NVK-chefen Kenneth Berggren levererar han en del både felaktiga och märkliga svar.

Själva upphandlingen hade utan att minska på antalet möjliga anbud kunnat göras annorlunda.

Man har valt att upphandla”transkritiska koldioxidkylsystem inklusive värmeåtervinningsfunktion”.

Det är ju i sig ok men det betyder att man väljer en dyrare lösning som kan betala sig om man kan använda värmeåtervinningsfunktionen. Återvinning av värme för anläggningens interna verksamhet åstadkoms med en traditionell lösning. Utan att nyttja fördelen med en bättre återvinning blir driften dyrare.

Annons

Sen kommer frågan upp om att Huurre aldrig byggt en bandyplan och här smäller Berggren till med: ”Det är ändå samma princip som en ishockeyhall med att producera kyla och få det att frysa till is.”

Annons

Det är här min rubrikom härskarteknik kommer in i bilden. Han låter läsaren förstå att ”jag gjort rätt och det borde ni förstå”.

Är det alltså ingen skillnad?

Klart det är och det behöver man ju inte vara kemist för att förstå.

En ishall har en isyta om 1 800 kvadratmeter i kontrollerad inomhusmiljö med ganska konstant temperatur utan vind och annan väderpåverkan samt en betongplatta.

En utomhusplan för bandy är cirka 7000 kvadratmeter och utsätts för temperaturskillnader upp till ca 30 grader, sol, regn, snö och vind. Samt att en så stor isyta innebär stora ytspänningar.

Givet samma upphandlingsunderlag med tillägget att erfarenhet av att bygga isytor utomhus premierats som extra plus i den ”poängliga” som ett underlag innehåller, hade utgången ju kunnat bli att välja ett dyrare men bättre/säkrare anbud.

Entreprenören som byggde i Köping utan Västanfors IP:s isproblem var mindre än 300 000 kronor dyrare och hade med ett sådant upphandlingsunderlag kunnat väljas.

Även i annat sammanhang vill Berggren köra med härskarteknik. På frågor via mejl om varför konstgräsplanen inte blev klar hösten 2022 svarar han en aktiv inom Västanfors IF.

”Vad menar du med konstgräsplanen? Ett projekt som löpt på enligt plan. Sedan kom vintern precis i slutskedet av byggnationen. Menar du att jag ska ansvara för väderleken och styra den? Konstgräsplanen färdigställs så fort vädret medger det och oavsett vad du tycker så styr jag inte över väder och vind.”

Annons

Annons

Ja, så kan man ju svara en medborgare som är med och betalar ens lön och som man är satt att jobba för och åt om man saknar omdöme.

Det om själva jargongen. Alla behöver ju inte lämna byråkratiska svar men raljanta och nedsättande svar borde en kommunal chef avstå ifrån.

Det kan ju inte vara obekant för Berggren att vi i Sverige har fyra årstider och det får man ta höjd för i planeringen.

Svaret borde varit att vi var för sent ute med projektet och borde givetvis startat tidigare istället för att idiotförklara frågeställaren.

Jag upprepar – NVK och givetvis andra kommunala verksamheter är till för medborgarna och inte tvärtom.

Härskarteknik och besserwisser stil hör inte hemma i en offentlig verksamhet.

Bosse Axelsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan