Annons

Annons

Annons

Norberg

Debatt
Det finns alla möjligheter att satsa på kulturen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Putte Dahlström (PNF).

Bild: Olle Strandberg

Annons

Så var man där igen från Socialdemokraternas sida. Riktade statsbidrag är inget man får med automatik. De ansöker man om. Har inte hittat något kulturanslag som inte har som utgångspunkt att statsbidraget är en form av punktinsats som om den uppfattas som ”viktig” och bra ska läggas in i den reguljära verksamheten.

Annons

Annons

På kulturrådets hemsida finns att läsa att det just nu finns 76 olika bidrag att söka. Stärkta bibliotek ska fasas ut men det betyder inte att satsningen behöver upphöra. Kommunen har alla möjligheter inför 2024 att lägga pengar på allt inom kulturella sektorn man bedömer viktigt.

Kulturskolan är en ren kommunal ”produkt”. Det finns kommuner i landet som inte har någon kommunal kulturskola. För 2023 har Norbergs kulturskola fått 181 000 kronor från Skapande skola. Sammantaget har 200 miljoner fördelats för 2023 inom ramen för Skapande skola. Det är fullt möjligt att ni S-ledamöter glömt att ni bara för några år sedan hade förslag om att lägga ner kulturskolan. Ni gjorde en politisk pudel i samband med Kulturskolans Luciakonsert. Så lägligt! Att ni lovade något utan täckning ekonomiskt har ni väl kanske också glömt.

Bokslutet 2022 visar på ett överskott på ungefär 26 miljoner kronor. Socialdemokraterna har styrt nu under många år i kommunen och visat många år med stora överskott. Varför vill ni då nu prompt att staten ska stå för pengarna till det där lilla extra inom kultursektorn?

Vad gäller avgift till Kulturskolan finns det kommuner som tagit bort dem helt.

I Norberg finns Stiftelsen Anna Holms Minnesfond att söka medel ur för exempelvis kulturskoleavgift.

Annons

Det vore smakligt igen att ni i S inte spelar på känslosträngarna så hårt. Jag är rädd för att inte alla söker fakta utan kanske till och med tror på det ni skriver.

Putte Dahlström (PNF)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan