Annons

Annons

Annons

Norberg

Debatt
Fantastiska saker händer i Norberg trots sänkta statsbidrag

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Litteraturfesten i Tingshusparken arrangeras även i år.

Bild: Agneta Blomqvist

Annons

Mycket av det som ger guldkant i livet finns inom kultur- och fritidsområdet. Många norbergare lägger mängder av tid och energi på att det ska finnas stora och små upplevelser för alla, året runt. Kommunen är beroende av statsbidrag från regeringen för att kunna bidra till föreningsliv och kulturell verksamhet. Därför är det oroande att den högerkonservativa regeringen inte höjer statsbidragen till kommunerna när inflationen är hög och kostnaderna ökar.

Trots det kan vi glädjas åt att ”Kultursommar i Bergslagen” – ett litterärt arrangemang tillsammans med region Västmanland – går av stapeln i Norberg i juni. Lars Gustavsson-hörnan, som Mats-Ola Norberg har gjort, invigs i samband med öppnandet. Det blir också en kostnadsfri konsert med Josefina Paulsson, vilket är ett samarrangemang med Kvinnoakademien och Region Västmanland. Tillsammans med företagen inom besöksnäringen fortsätter lanseringen av Sommarstråket, som sträcker sig från Abrahamsgården in mot byn, till Klockargården och avslutas i Tingshusparken. Det har visat sig vara populärt både bland norbergare och turister att strosa längs Sommarstråket och kanske göra några fina inköp.

Annons

Annons

Det som oroar oss är bland annat att Kulturskolan får mindre pengar i år på grund av den högerkonservativa regeringens nedskärningar på just kulturskolor. Det drabbar de barn som inte självklart har nödvändig stöttning hemifrån att ta sig till och betala för kulturskolans aktiviteter. För oss socialdemokrater är det självklart att alla barn, oavsett föräldrarnas resurser, bör ha möjlighet att utöva kultur. När media rapporterar att barns läsning minskar i förfärande takt är det svårt att förstå hur regeringen motiverar sitt beslut att skära ner på anslagen till stärkta bibliotek på orter där många barn med annat modersmål bor. Det kommer tyvärr att drabba även Norbergs bibliotek, även om vi på alla sätt försöker vara kreativa med de skattemedel som kommunen förfogar över. Annat som oroar är att området runt Nya Lapphyttan står inför omfattande renovering och även där saknas medel. En arbetsgrupp är bildad men utan pengar är det svårt att hålla området i gott skick. Politik gör skillnad och vilka som styr landet avgör vilka förutsättningar vi har i kommunerna.

Avslutningsvis vill vi tacka alla - ideella krafter som anställda - som med små medel lyckas få storverk att hända vecka ut och vecka in. Tillsammans gör vi Norberg till en härlig by att leva och verka i.

Elizabeth Pettersson (S), ordförande Kultur- o Fritidsnämnden

Niklas Johansson (S), ledamot

Daniel Dahlin (S), ledamot

Ingrid Hellström (S), ersättare

Lars-Erik Karlsson (S), ersättare

Joakim Rask (S), ersättare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan