Annons

Annons

Annons

Svinpesten

Insändare
Pest och Pina

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vildsvinskadaver samlas in för provtagning.

Bild: Niklas Hagman

Annons

Så har då vår samlevnad med vildsvinen övergått från pina till pest. Tillståndet är en naturlig följd av vår självförvållade hantering i frågan. Det är känt att växande populationer inom djurriket når en gräns när stammen utarmar sig självt genom svält och sjukdomar. Harpest, skabbrävar med flera exempel känner vi till.

Någon gång i förfluten tid förde en slottsägare in vildsvinen för sitt nöjes skull. Inte oväntat att de bröt sig ur inhägnaden och förökade sig till nuvarande antal, som enligt Skansen angetts till över 300 000.

Annons

Annons

Under många år har vi fått uppleva att åkermark, trädgårdar och annat ödelagts av vildsvinen. Trafikolyckor med vildsvin har ökat drastiskt. En uppgift har angett dessa olyckor, som fler än de med älgar och rådjur.

Vad gör vi. Jo, vi avlivar bondens grisar. För att inte pesten ska spridas. Vi har femtio utbildade jägare som letar kadaver. För att inte pesten ska spridas. Vi stänger soptippen för tillträde. För att inte pesten ska spridas. Vi stänger skogen för att inte pesten ska spridas. Säkert helt rätt i det läge vi försatt oss i.

Varför höll man inte ner stammen från början? Varför matade man, i vårt närområde, svinen med hushållsavfall? Svaret kan nog sammanfattas med att det blev för dyrt. Många argument har förts fram i den vägen: ”Det krävs särskild vapenutrustning. Det är mörkt. Djuren är skygga. Man måste veterinärbesiktigaa med tanke på trikiner. Höga slaktkostnader. Dålig avsättning”. Jag har säkert missat någon förklaring.

Jag har full förståelse för att jägarna inte vill utföra en samhällstjänst helt gratis. Lösningen som jag föreslår är SKOTTPENGAR. För länge sedan, för mycket länge sedan, hade vi problem med för många kråkor. Man fick då 25 öre för ett par kråkfötter och problemet blev löst.

Eftersom allt annat är reglerat vad gäller älgar, lodjur, vargar, björnar och lupiner så krävs det en omedelbar reglering av vildsvinsstammen. Den som har hand om frågan bör omgående förhandla med jägarna om en ersättning för nedlagt vildsvin. SKOTTPENGAR. Ett samhällsproblem måste lösas. Helst förebyggas.

Observer

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan