Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2 200 pendlar till arbetet i Fagersta

Över 2 000 personer pendlar till Fagersta för att jobba.

Fagersta kommun har en inpendling som är dubbelt så stor som utpendlingen. Cirka 2 200 personer arbetspendlar till Fagersta. Drygt 1 000 av de boende i Fagersta kommun arbetspendlar till någon annan kommun.

– Vi har en stor industri och Fagersta kan inte ensam försörja den med arbetskraft. Så har det alltid varit, säger Stefan Lejerdahl, utredningssekreterare för Fagersta kommun.

– Det gäller att se till att ha bra vägar och tät kollektivtrafik för att hålla industrin i gång.

Fagersta räknar 2013 med cirka 518 miljoner i skatteintäkter. Om de 2 200 personer som jobbar men inte bor här flyttade till kommunen skulle det generera cirka 88 ytterligare miljoner i skatteintäkter. Men med nya medborgare följer också kostnader för den service som kommuninvånarna har rätt till.

–För att locka människor att bosätta sig jobbar vi exempelvis med attraktivt boende där Sjöhagen är en del, säger Stefan Lejerdahl. Varje familj har sina frågor och intressen som är viktiga.

–Jag kan tänka mig för en barnfamilj är skolan och samhällsservice viktigt.

Att Fagersta har en större dagbefolkning än nattbefolkning är positivt för handeln påpekar Stefan Lejerdahl och menar att det finns potential att locka extra kunder.

–De som pendlar kommer främst från Norberg och Smedjebacken. Det kan ju vara så att man tar ett jobb i Fagersta och bosätter sig i Vad eller Norberg och tar den pendlingen, säger Stefan Lejerdahl.

Mellan Norberg och Fagersta går det bra med bussar med trafik en gång i timmen och linjen fortsätter till Krylbo. Tågen till och från Västerås går en gång timmen.

–Vi försöker vid varje tillfälle där vi får yttra oss påverka så kollektivtrafiken ska bli ändå bättre, säger Stefan Lejerdahl.