Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

200 till, varsågod!

Invandring. Staten, via Migrationsverket, kommer att använda Norrbygården som ägs av Norrbygården Fastigheter AB som hyr ut lokalerna till Kulthammar AB som där ska ta emot asylsökande.

Kommunen har inget inflytande över denna lokalisering, men har påpekat det olyckliga i att vi som redan har haft länets största spontaninvandring nu också enligt lag är skyldiga att ordna förskolor och skolor på kort varsel för de cirka 65-70 barn man tror kan komma bland de totalt 200 platserna.

Driftansvarig för denna säkert lönsamma verksamhet för företagen, Kjell Roos, startar sin karriär i Fagersta med att vara oförskämd och tydligen helt okunnig om både nuläge och historia i Fagersta.

I väntan på att han läser på och ber om ursäkt kan några enkla basfakta kanske stimulera nyfikenheten. Fagersta har i årtionden haft avtal om flyktingmottagande och nu några år också för ensamkommande ungdomar.

Vår integrationsenhet har gjort ett fantastiskt gott arbete med att få människor i egen försörjning.

De senaste åren har vi utöver dagens avtal på 20 personer plus 12 ensamkommande fått en helt oreglerad spontaninvandring framförallt från Somalia, Polen och Syrien. Då pratar vi volymer på hundratals personer.

Vi sliter med att försöka klara denna utmaning så det både ska bli bra för dem som kommit och på lite sikt en tillgång för kommunen. Men det är en närmast gigantisk utmaning som nu en tydligen ovetande driftansvarig viftar undan på ett häpnadsväckande nonchalant sätt.

Att Fagersta kommun via media ska få reda på att Migrationsverket upphandlar boende för 200 personer här och på några dagars varsel får besked om inflyttning, då vi enligt lag sedan har fyra veckor på oss att ordna skolverksamhet, är ett systemfel av grova mått. Men det ansvarar regering, riksdag och myndigheter för.

kommunalråd, Fagersta

Stig Henriksson (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel