Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

40 tjänstemän får gå från Seco Tools

Seco Tools drar i bromsen. De drygt 500 tjänstemännen inom moderbolaget ska minskas med 40.
Seco ska även hålla Fagerstafabriken stängd under jul- och nyårshelgerna.

FAGERSTA. Personalen på Seco Tools samlades till ett informationsmöte i går. Där meddelade ledningen att koncernens moderbolag måste spara. Hårdast drabbas tjänstemännen, som ska minskas med 40 personer. Enligt kommunikationschefen Per-Lennart Berg ska Seco inte varsla några kollektivanställda, utan i stället utnyttja den tidsbank som företaget förhandlat fram med facket.

Fabriken kommer att stängas under jul och nyår och då får de anställda ledigt. När marknadsläget vid ett senare tillfälle blir bättre kan de anställda få betala tillbaka sin tidsskuld till företaget genom att jobba extra.

– Eftersom marknadsutvecklingen inte är så stark ser vi att vi behöver sänka kostnadsnivån. Den bedömning vid gör i dag är att de här åtgärderna ska räcka, säger Per-Lennart Berg.

Den största delen av Secos tjänstemän jobbar i Fagersta, så även om översynen ska göras i alla länder där Seco har tjänstemän blir det förmodligen Fagersta som får ta största smällen. Enligt Per-Lennart Berg är det nu upp till de lokala cheferna att se över sina verksamheter och undersöka vilka tjänster som går att dra in.

Secos förhoppning är att inte behöva säga upp någon, utan att i stället kunna klara minskningen genom bland annat pensionslösningar och att inte återbesätta lediga tjänster. Förändringen ska vara genomförd till årsskiftet nästa år.

– Vi tror att det är det bästa sättet. Ingen tycker ju att det här är kul, men jag tror att våra anställda har en god förståelse för att det är viktigt att vi håller i våra kostnader, säger Per-Lennart Berg.

Ni verkar inte ha speciellt bråttom?

– Nej, vi har ingen panik. Det är viktigare att vi gör det här på ett bra sätt, säger Per-Lennart Berg.

Nyhetsrubrikerna börjar bli allt dystrare igen och vissa talar till och med om tendenser som liknar de vid finanskrisen 2008. Hur ser ni på läget?

– Vi tror inte alls att det här blir som krisen 2008, däremot har vi ett tuffare marknadsläge. Det är den bedömning vi gör i dag, men vi följer noggrant vad som händer i världen.

JESPER ERIKSSON