Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

5 000 barn i länet har föräldrar med skulder hos Kronofogden

Vart elfte barn i Västmanland har föräldrar med skulder hos Kronofogden. Det skriver myndigheten i ett gemensamt pressmeddelande med Bris

Annons

Sedan ett och ett halvt år tillbaka har Kronofogden och Bris, Barnens rätt i samhället, samarbetat för att ge stöd till barn vars föräldrar har skulder hos Kronofogden. Enligt Kronofogden är tanken att barn ska förstå att de inte är ensamma. Samarbetet har bland annat lett till tre animerad kortfilmer för att barn ska veta att de alltid har någon att prata med och att de aldrig är deras fel.

"Bris kan inte hjälpa till med pengar, men vi kan ge barnen stöd i hur de kan hantera känsliga situationer. Till exempel när de inte kan följa med på utflykter eller andra aktiviteter för att familjen inte har råd. Vi kan exempelvis föreslå saker som inte kostar pengar och berätta hur att kompisarna ofta är mer förstående än de tror", säger Catarina Nylund i pressmeddelandet, kurator på Bris.

Skillnader mellan länets kommuner

Enligt Kronofogden lever i Västmanlands län vart femte barn i familjer som är skuldsatta hos Kronfogden. Det blir nästa 5000 barn i länet. Högst andel barn som lever i skuldsatta familjer har Skinnskatteberg (18,6 procent) och lägst andel har Västerås (7,6 procent). I hela landet rör det sig om nära 176 000 barn - som motsvarar nästan vart tolfte barn.

"Vi vill lyfta fram att det finns många barn som lever i ekonomisk utsatthet och uppmuntra vuxna att att våga prata med barn om ekonomi", säger Anna-Karin Lindahl, som arbetar med att förebygga skuldsättning hos Kronofogden, i samma pressmeddelande.

Källa: Kronofogden

Foto: Janerik Henriksson

Annons