Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

72 meter hög mast ska byggas i Skinnsberg

Telia Sonera ska sätta upp en ny telemast i Godkärra utanför Skinnskatteberg. "En ganska stor anläggning", säger Hans G Larsson, informationsansvarig på teleföretaget.

Miljö- och byggnadsnämnden i Skinnskatteberg har gett Telia Sonera bygglov för att uppföra masten och två teknikbodar. Anläggningen, som ska ge förbättrad täckning för mobiltelefoni, kommer att stå nära platsen där riksväg 68 och länsväg 233 möts, i Godkärra.

Telia räknar med att den nya masten kommer att vara på plats inom tio till elva veckor. Men det tar längre tid än så innan den är i drift, eftersom att fiber och el måste kopplas in.

– Under 2014 och 2015 ska vi bygga ut 3G och 4G i hela landet, det är en väldigt stor satsning. Vi använder så många befintliga master som möjligt till den satsningen men det kan finnas behov för vissa kompletteringar, säger Hans G Larsson.

Han berättar att Telia Soneras mål är att 3G- och 4G-nätet ska ha 92 procents yttäckning i landet.

– De åtta procentenheter som blir kvar är i princip platser där det inte bor eller vistas något folk, säger han.

Länsstyrelsen har inte haft något att invända mot mastuppförandet, ur natur- och fornlämningssynpunkt. Miljö- och byggnadsnämnden har beslutat att masten bör placeras minst 72 meter från allmän väg.