Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

79-årig Fagerstabo blev uppringd av falsk läkare: ”Jag vill varna andra”

Vid tvåtiden på måndagen blev en 79-årig man i Fagersta uppringd av en person som påstod sig vara hans nya läkare. 79-åringen blev misstänksam när personen som ringde frågade om hans födelsedata.

Anmäl text- och faktafel

Samtalet började med att personen presenterade sig som hans nya läkare och frågade om han hade tid att prata och kunde sätta sig ner. Sedan frågade personen vad han vägde och hur gammal han var. Frågan om ålder fick 79-åringen att reagera.

– Då sade jag att den ser du på journalen om du är min läkare och då slängde han på luren. Jag skrattade och talade om det för frugan. Hon sa att det nog var ett lurendrejeri. Vart de ville komma med det vet jag inte.

Varför går du ut med det här?

– Jag vill varna andra. Det är väl inte bara mig han ringer. Tänk er för vad ni svarar. Han sa inte sitt namn heller.

Den 79-årige Fagerstabon har varit listad hos vårdcentralen Mitt Hjärta sedan de startade upp i Fagersta. Monica Burman, biträdande verksamhetschef på Mitt Hjärta bekräftar att deras läkare inte ringer och ställer sådana frågor.

– Vi ringer aldrig upp utan orsak. Då ska vi ha något att meddela, som ett provsvar, ett svar på en undersökning eller meddela att vi behöver boka om en tid. Annars skickar vi ut kallelser i brevform. Man ska aldrig lyssna på någon som ringer upp utan ett ärende, säger hon till Fagersta-Posten.

Vad ska man göra om någon frågar om personnummer?

– Om de säger att de ringer från vården ska man inte ge några personuppgifter. De har vi alltid hos oss.