Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Adas kiosk revs efter 65 år

Den gamla kiosken på Norbergsvägen i Fagersta jämnades med marken i veckan.

Fagersta. Det finns flera anledningar till att kommunen beslutat att riva den gamla kiosken, som funnits i över 65 år.

– Den var i dåligt skick och detaljplanen säger att det är prickmark där den stod, det betyder att man inte får bebygga den marken. Därför tycker vi att det är bättre att riva den, det är inte lämpligt och man får inte bygga ut eller få bygglov på platsen, säger Monica Hed Johansson, fastighetschef på Fagersta kommun.

Tomten som kiosken står på är kommunens, även om den var privatägd under en längre tid innan den löstes ut. Nu ska marken återställas och bli till en gräsmatta.

Adas kiosk har fått sitt namn av den första kioskägaren, Ada Gustavsson. Hennes man, Algot Gustavsson, byggde upp kiosken under slutet av 1940-talet. Strax därefter blev han mycket sjuk och avled redan som 40-åring, berättar Adas dotter, Margita Larsson.

Ada fortsatte driva kiosken på egen hand i närmare 35 år, tills hon var 72 år gammal.

– Hon var en väldigt glad person och trivdes mycket bra i kiosken eftersom hon tyckte om att prata med människor, säger Margita Larsson.

Hur känns det att kiosken har rivits?

– Det var väl på tiden! Jag var i Fagersta i somras och det såg hemskt ut när vi åkte förbi, en liten skamfläck, säger Margita.

Elin Hofferek

[email protected]