Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Affären som delar Vänsterpartiet

Fagersta Golfklubb önskar ett lån på en halv miljon kronor från kommunen. Den här frågan splittrade kommunstyrelsen. ”Det var ett svårt ärende”, säger Stig Henriksson (V), kommunstyrelsens ordförande.

Golfklubben ska driva affären vid banan i egen regi. De behöver ett lån på en halv miljon kronor bland annat för att kunna investera i ett lager till affären.

En oenig kommunstyrelse beslutade till slut om att föreslå ett beviljat lån. Voteringen gav resultatet sex-fem till förmån för det beslutet. Lånet blir väldigt förmånligt med en ränta på ungefär 1,4 procent.

– Här handlar det om att driva en shop och det kan vara lite konkurrensstörande när de får ett väldigt billigt lån som inte går att få från en bank, säger Stig Henriksson, som röstade mot lånet.

– Verksamheten har varit privat men det var inte lönsamt. Och kommunmed-borgare är medlemmar samtidigt som klubben är viktig för turistnäringen, säger Shiro Biranvand (V), som röstade ja till lånet.

Politiker inom Vänsterpartiet röstade olika i voteringen.

– Vi framförde våra egna övertygelser. Så måste det fungera i en demokrati, säger Shiro Biranvand.

– Jag är mest förvånad över att Moderaterna, som normalt sett tycker att kommunen inte ska störa konkurrensen, röstade för lånet, säger Stig Henriksson.

Två (V) för och fem (V) emot

Ledamöterna som röstade emot lånet: Teemu Sulin (V), Ann-Christine Andersson (V), Hans Granlund (V), Sven Danielsson (V) och Stig Henriksson (V).

Ledamöterna som röstade för: Shiro Biranvand (V), Ingalill Söderström (S), Gustav El-Rachidi (S), Jan Johansson (M), Tomas Ulfborg (V) och Gunilla Sundberg (S).

Kommunstyrelsen röstade sedan för ett lån med villkoret att det ska återbetalas om affären säljs eller överlåts till en privat näringsidkare.

Ärendet ska avgöras i kommunfullmäktige 17 juni. Men kommunstyrelsens förslag är alltså att bevilja ett lån på 500 000 kronor till Fagersta Golfklubb.