Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ägare struntar i rivningsförbud

Planerna på ett kulturhus i Ängelsberg fortsätter trots att miljö- och byggnadsnämnden säger att fastighetsägarna måste återställa de kulturminnesvärden som rivits.

ÄNGELSBERG. Fagersta-Posten har tidigare skrivit om att Ängelsberg konsortium inte bara rivit ut brädor med hussvamp i Ängelsbergs stationshus utan även interiörer som är skyddade i bygglagen, bland annat en biljettlucka från 1950-talet och en stentrappa.

Planen är att det anrika stationshuset ska förvandlas till ett kulturhus.

Miljö- och byggnadsnämnden har nu bestämt att fastighetsägarna till Ängelsbergs stationshus ska betala 50 000 kronor och återställa det av kulturvärde som rivits inom sex veckor efter att fastighetsägaren informerats om beslutet. Men det har Ängelsberg konsortium inga planer på att göra.

– Jag kommer inte att betala dem. De kommer inte att vinna det här. Jag skulle inte bry mig om så kungen bad mig att sluta. Det ska bli precis så vackert som jag planerat, säger Dorian von Aescher, fastighetsägare och företagets direktör.

När en fastighetsägare gör som det ser ut att bli i detta fall, struntar i att betala och att lämna in planer för hur det som rivits ska återställas så trappas ärendet upp till att bli en rättslig prövning.

– Och ju längre tid som en fastighetsägare avstår, desto högre blir beloppet, säger Eva Widergren, plan- och byggchef i Fagersta kommun.

Läs mer i måndagens tidning.