Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agneta Kumlin i TV-diskussion om polisens organisation: "Det känns tungt"

Lokalområdeschefen Agneta Kumlin var inbjuden som gäst i tisdagens avsnitt av "Veckans brott" i SVT. "Vi har en kris nu. Det var därför jag gick ut i pressen, för jag är orolig för situationen", säger hon i programmet.

Annons

Agneta Kumlin, lokalpolisområdeschef för Sala-Fagersta-Surahammar, var inbjuden som gäst till programmet Veckans Brott som sändes i tisdags kväll. I oktober framkom uppgifter till media om att hon blivit hotad av sin chef, Lena Tysk. Det var efter att ha medverkat i en intervju med SVT Västmanland där hon öppet kritiserade polisens nya organisation.

– Vi har en kris nu. Det var därför jag gick ut i pressen, för jag är orolig för situationen, säger hon i TV-programmet.

I diskussionpanelen i det aktuella avsnittet som hon medverkar i, sitter också rikspolischef Dan Eliasson, inrikesminister Anders Ygeman, utöver programledarna Leif GW Persson och Camilla Kvartoft. Tillsammans diskuterar de den nya polisorganisationen.

– Jag har hela tiden trott att det här skulle bli bra. Att vi skulle ha ett lokalpolisområde där man är ansvarig för allting. Det är grunden för att man ska kunna ge bra hjälp till medborgarna. Sedan har det hänt massor med saker som inte är bra. I dag är vi färre än någonsin, vi har kommit längre från medborgarna, systemet fungerar inte, vi kan inte anställa folk, jag kan inte ens lönesätta mina anställda eller besluta om övertid. I dag känns det tungt. Man har tappat kärnverksamheten, säger Agneta Kumlin.

Läs också: Polischefens hot: "Har du pratat om det här i media är du död"

Se även: JK vidtar inga åtgärder mot polischef Lena Tysk

Hon berättar vidare att de har blivit betydligt färre sedan 2015 när organisationen trädde i kraft.

– I början av 2015 var vi 93,5 anställda, inräknat civilanställda. Målbilden är att vi ska vara 80 i dag, vilket är bestämt utan någon grund alls. Vi är i dag 78,5 anställda. Vi har blivit färre och samtidigt fått en kommun till.

Det innebär att polisen inte kan prioritera eller jobba efter den lokala problembilden, menar hon.

– Vi har över 600 ärenden som inte är i balans (ej utredda) trots att det är utredningsbara ärenden, säger Kumlin.

Läs också: ”Jag är oroad över polisens framtid”

Rikspolischefen medger att övergången till den nya polisorganisationen inte har levt upp till hans förväntningar.

– Det har varit tyngre än jag trodde. En omorganisation som den här är väldigt stor och berör väldigt många. Det är många frågeställningar som man inte visste skulle dyka upp, säger Dan Eliasson, och men framhåller samtidigt fördelar med nya organisationen:

– Vi har blivit fler på en del ställen i Sverige, framför allt på de ställen som är mest brottsbelastade. Men jag håller helt med Agneta om att vi behöver bli fler på andra ställen också, och det blir fokus de kommande åren. Vi har blivit startare när det gäller det nationella men det återstår arbete år 2017-2018 att sätta mer resurser till lokalpolisområdet.

Vad gäller det hot som Lena Tysk misstänks ha uttalat till Agneta Kumlin i oktober pågår fortfarande en förundersökning. Åklagaren hoppas på att kunna höra Lyna Tysk innan jul, rapporterar SVT Västmanland.

Länk till avsnittet av Veckans brott finns här.

Annons