Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Airbnb förbjuds i New York

Turister kan inte längre räkna med att hyra privatpersoners hem
billigt i New York. En domare har förbjudit den populära
uthyrningssajten Airbnb i hela staten.

Att hyra andras lägenheter är en boendeform som har ökat lavinartat bland turister i New York. Men nu kan det vara slut på budgetalternativet. Uthyrningssajten Airbnb har nämligen förbjudits i staten. En domare i New York dömde nyligen en hyresvärd till 2 400 dollar i böter efter att en man i byggnaden hyrt ut sin lägenhet i East Village under tre dagar. Enligt domaren Clive Morrick strider Airbnb mot en lag om illegala hotell, som förbjuder privatpersoner att hyra ut sin lägenhet kortare tid än 30 dagar.

Airbnb har hävdat att lagen framförallt syftar till att hindra hyresvärdar från att köpa upp bostäder och sedan hyra ut dem som hotell. Men staten håller alltså inte med.

Ska överklaga

Fallet kompliceras ytterligare av att mannens rumskompis bodde hemma medan rummet hyrdes ut. Enligt lagen kan sådana fall innebära ett undantag. Men domaren Morrick menar att undantaget ska gälla gäster, inte "fullständiga främlingar som inte har någon relation till lägenhetsinnehavarna", skriver CNN.

Airbnb varnar nu sina användare under "användarvillkor" att det är de som får ta smällen vid en juridisk process.

-Det här beslutet går tvärtemot lagens syfte och vad som står i New Yorks lag, så det är klart att vi är besvikna och vi överväger nu alla möjligheter till att överklaga, sade Airbnb i ett uttalande.

Airbnb finns också i Sverige. Förra året bodde 13 000 personer på Airbnb-boenden här, varav 10 000 i Stockholm. I år har redan 9 000 bokat boende i huvudstaden via sajten.