Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akademien anlitar advokatbyrå efter sexanklagelser mot kulturprofil

Annons
Foto: Alexander Larsson Vierth/TTSvenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius. Arkivbild.

Flera kvinnor anklagar en kulturprofil med nära band till Svenska Akademien för sexuella trakasserier. Nu anlitar ständiga sekreteraren Sara Danius en advokatbyrå som ska utreda ledamöternas relation till profilen, skriver Dagens Nyheter.

I advokatfirmans uppdrag ingår att undersöka om profilen påverkat Svenska Akademiens arbete och att intervjua enskilda ledamöter om vad de känt till om anklagelserna.

– Det är ytterst angeläget att ta reda på om något i vårt arbete tyder på att han har haft ett sådant inflytande, över priser och så vidare. Är det så – då måste vi få upp det i ljuset, säger Sara Danius till DN.

Danius säger till DN att hon ska ha känt till att profilen tafsat och gett "skamliga förslag", men inte "den typen av grova övergrepp som nu framkommit".

Kulturprofilen driver en verksamhet som får ekonomiskt stöd av Svenska Akademien. Danius vill stoppa stödet och avbryta Akademiens samarbete med profilen.

Foto: Jonas Ekströmer/TTSvenska Akademiens lokaler i Stockholm. Arkivbild.

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten har tidigare sagt att han tror att Nobelpriset kan påverkas negativt på grund av anklagelserna, eftersom Akademien varje år utser litteraturprismottagaren.

Under torsdagen ska frågan om samarbetet med kulturprofilen behandlas vid Svenska Akademiens ordinarie möte.

Kulturprofilen nekar till anklagelserna.

TT

Annons