Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren om Lindbäckgripandet: Det skulle ske så diskret som möjligt

Nu uttalar sig åklagaren om det uppmärksammade gripandet av speedwaystjärnan Antonio Lindbäck.– Jag hade sagt att det skulle ske så diskret som möjligt. Det var också den återkoppling jag fick efteråt, att det skedde helt diskret, säger åklagare Jenny Granqvist.

Annons

Den 31 maj greps Indianstjärnan Antonio Lindbäck på banan i Sannahed direkt efter hemmamatchen mot Lejonen. Han satt sedan anhållen i över två dygn, misstänkt för våldtäkt mot barn, innan han släpptes fri. Lindbäck är fortfarande skäligen misstänkt, men nekar till brottet. Det rör sig om misstanke av den lägre misstankegraden.

Enligt uppgift var det ett stort antal poliser som deltog i gripandet, både civilklädda och uniformerade. Poliserna hade dessutom med sig en hund som användes för att söka igenom speedwayessets van.Lindbäck var vid gripandet redan anhållen misstänkt för ett brott som ska ha skett den 23 februari. Utredningen mot honom hade pågått åtminstone sedan mars. Många ifrågasatte därför valet av tidpunkt för gripandet, platsen samt storleken på polisinsatsen. Till kritikerna hörde klubbledningen och Antonio Lindbäcks advokat Åke Broné:– Polisen väntar i tre månader innan man slår till på allmän plats, i stället för att lite snyggt och prydligt åka till hans hem i Krylbo och ta honom, förklarade Broné tidigare.

Åklagare Jenny Granqvist leder förundersökningen mot Lindbäck. Hon slår nu ifrån sig kritiken:– Jag hade sagt till polisen att det här skulle ske så diskret som det bara går. Det ska det alltid göra men i ett sådant här fall är det ännu viktigare. Det var också den återkoppling jag fick, att det att det skedde helt diskret, säger Granqvist till NA.

I efterhand, vad anser du om ingripandet?– Jag kan inte säga exakt hur det gick till men jag hade sagt att det här skulle ske när allt var avslutat och helt diskret.Granqvist hänvisar till polisen för ytterligare detaljer om gripandet.

Det var polisen i Dalarna, enheten för brott i nära relation, som ledde ingripandet på Sannahed. Men där vill man inte uttala sig utan hänvisar till presstalespersonen Stefan Dangardt som säger så här till NA:

– Vad jag förstår var majoriteten civilklädd personal som ingrep när matchen är över. Man grep honom i anslutning till omklädningsrummet när han var ensam.

Advokat Åke Broné ger inte mycket för Jenny Granqvists uppgifter om att gripandet skulle ske så diskret som möjligt.– Det tror vi inte på. Får polisen en sådan order så efterlever man den. Jag har hur många vittnen som helst som kan intyga att det här gick allt annat än diskret till. Broné tänker skriva ett brev till åklagaren där han ber henne förklara gripandet av Lindbäck. Han överväger att anmäla händelsen till justitieombudsmannen, JO.

Läs mer: LIVE: Lindbäck misstänks för sexbrott i Avesta kommun

Läs mer: TV: Lindbäck släppt

Annons