Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aktham kommer dansa tango så länge han lever

Han har inte ens varit i Norberg ett halvår, men Aktham Salah är redan en uppskattad del av stan.

Vi är på biblioteket och Aktham hälsar med ett stort leende på personalen. ”Hello, it’s so good to see you. How are you?”, säger han på engelska och får glada svar tillbaka.

Trots att han är ny i stan så känner han redan många och är engagerad på flera olika håll.

Det var i december förra året som Aktham kom till Norberg. Då hade han flytt från kriget i Syrien. Nu söker han asyl i Sverige. Men den delen av sin historia vill han inte prata om.

Han föredrar att prata om sånt som gör honom lycklig, som dansen. I synnerhet tango. Det är det han brinner för.

– Det är mer som terapi än hobby, säger han och lyser upp.

Aktham har dansat i många år, men de senaste åtta åren har tangon varit i fokus. Innan han kom till Norberg var han tangoinstruktör i fyra år.

– Det är något väldigt viktigt med att lära ut något. Det blir ett behov att dela med sig.

Det ville han fortsätta med och det har han gjort. När vi träffas har han redan varit i gång i tre månader och lärt eleverna på Bergslagens folkhögskola dansen. Han har även visat medlemmar i Norbergs folkdansgille tangons grunder. Så har han såklart provat på folkdans också.

– Det är en teknikfråga. Alla danser handlar om teknik och musik, säger han leende samtidigt som han tillägger att alla kan lära sig att dansa.

Det handlar bara om att vara öppen och flexibel, och att anpassa sig.

Det där med att anpassa sig är Aktham bra på. Bara några dagar efter att han kom till Norberg gick han till Klockargården och frågade om de behövde hjälp. Nu har han en praktikplats och är där två dagar i veckan som allt-i-allo.

– Jag måste göra något. Jag kan inte bara sitta och vänta. Det gör en galen.

I Syrien var Aktham, förutom dansinstruktör, försäljare och gjorde ibland smycken på beställning.

– Jag tycker om att skulptera.

Han visar några små träfigurer som han har ställt ut där på biblioteket. Men han vill inte kalla sig för konstnär, varken när det gäller skulpterandet eller dansen. Aktham förklarar att han ser konst i allt. En snickare som bygger en soffa är lika mycket en konstnär som en målare eller någon som dansar tango.

Aktham verkar må bäst när han fyller sina dagar med aktiviteter och han fokuserar på framtiden, vad den än har att bjuda på.

– Jag har så många drömmar, så mycket jag vill göra, men jag vet inte om jag vill göra dem för alltid. Men jag vet att jag vill dansa i resten av mitt liv.