Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aktiv sommarsemester i Norrland

Det finns flera nya sommaräventyr i norra Sverige. Ishotellet i
Jukkasjärvi satsar till exempel en miljon kronor på nya
aktiviteter.

Fler svenskar upptäcker Norrland för sin sommarsemester. Åtminstone om man ska tro Icehotel i Jukkasjärvi, där antalet sommargäster ökade med 64 procent år 2012 jämfört med året innan. Och det var främst svenskar som stod för ökningen. I år satsar företaget därför stort på vildmarksäventyr sommartid, och investerar en miljon kronor i nya aktiviteter. Bland annat bygger man där en zipline-bana, som kommer att bli Skandinaviens nordligaste. Man arrangerar också så kallad Stand up paddle, en ny brädtrend där man står upp och paddlar, samt anordnar cross country-cykling.

Fler äventyrsresor lockar

Ansvariga för Kiruna Lappland Turistbyrå har också märkt av ett ökat intresse.

- Intresset för fjällupplevelser under sommartid ökar bland svenskarna. Under 2012 ökade antalet kommersiella gästnätter i Kiruna Kommun mellan juni och augusti med drygt 7 000 övernattningar, säger marknadsansvarig Mattias Mannberg.

Han menar att det är det bredare utbudet av äventyrsaktiviteter och naturupplevelser som har lockat fler.

Även semesteranläggningen Camp Ripan i Kiruna har märkt en större tillströmning av turister. En av de mest populära attraktionerna där är Skandinaviens nordligaste utomhusbad.

-Det är det lilla äventyret som lockar. Att uppleva midnattsolen och kunna göra utflykter i fjällmiljö utan större strapatser, säger anläggningens VD Monica Lind.