Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akut brist på platser för äldre upprör PRO

Försenade moduler förvärrar ett redan akut behov av äldreboendeplatser, anser Britt Janwald, vice ordförande i PRO Fagersta.

Modulerna, som är tänkta att sättas upp i området Kottmossen, är tänkta att lindra det stora behovet bland Fagerstas äldre. I nuläget väntar omkring 40 äldre på boendeplats.

Modulerna ska bli ett tillfälligt boende med tolv platser och skulle enligt politikernas ursprungliga mål vara på plats till sommaren. Eventuellt kan det ske till hösten, sedan ärendet har dragit ut på tiden.

Beskedet om att modulerna kan försenas har upprört Britt Janwald, vice ordförande i PRO Fagersta.

– Jag tänkte att det kan inte vara sant. Vi vet ju att det är ett akut behov. Läget är alldeles ohållbart, säger hon och fortsätter:

– Det handlar dels om att bortåt 40 personer väntar på plats, och dels om att många har stora behov.

En försenad lokallösning på Kottmossen slår hårdast mot just dessa personer, betonar Britt Janwald.

– Det stora behovet finns hos dem som är så sjuka att de inte kan bo hemma, trots en utökad hemtjänst.

Den stora efterfrågan gör att ett tillfälligt äldreboende med moduler är det bästa möjliga just nu, tycker Britt Janwald.

– Frågan med moduler har nötts, och jag förstår att man sett till alla tänkbara lösningar. Vi hoppas mycket på detta, jag tror det blir svårt att hitta en annan lösning med tanke på att det dröjer innan det permanenta boendet är färdigt, säger hon.

Det nybyggda äldreboendet, som ska ha omkring 40 lägenheter, ska stå klart inom tre år. 

Fagerstas pensionärsorganisationer började diskutera det akuta behovet i pensionärsrådet med företrädare för kommunen redan för tre-fyra år sedan, berättar Britt Janwald.

– Redan då tänkte vi att ”detta håller inte”. Vi har tagit upp frågan med politikerna flera gånger, och de är ju naturligtvis bekymrade över situationen. Men vi kan inte göra på något annat sätt än att ta upp frågan.

PRO hade velat se en bättre framförhållning för att lösa ökade lokalbehov.

– Man borde ha börjat planera mycket tidigare. Det är ju fullt överallt, på Malmen och på Solliden, som fyllts och utnyttjas till max. Det borde funnits en plan för vad man ska göra när det blev fullt där, säger Britt Janwald.

Trycket ökar dessutom när Fagerstas invånare blir äldre och äldre.

– Vi har ju dem som är över 100 år och bor kvar hemma. Det är bra att man kan bo hemma så länge man kan och vill, men behoven kan ändras fort. Man kan bryta benet eller vad som helst. Som äldre är man mer skör.

– Vi är väldigt många 40-talister, själv är jag 75 år. Man kan ju själv snart komma i behov av en plats, säger Britt Janwald.

Fortfarande inte för sent

Modulerna kan komma att ställas upp på Kottmossen till hösten, förutsatt att någon leverantör lämnar anbud inom några veckor, innan anbudstiden går ut.

Tre leverantörer av moduler har dock meddelat att det är för kort varsel för att leverera moduler till hösten.

Om inget anbud kommer in blir den akuta lösningen att leta bland kommunens befintliga lokaler, enligt Marino Wallsten (S), kommunalråd i Fagersta.