Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut växande lärarbrist –1158 lärare övergav skolan

I länet behövs det rekryteras 2 000 inom två år. Samtidigt finns det 1200 lärare som inte längre är i skolan, vilket är knappt var femte utbildad lärare.

Annons

Kunde man locka tillbaka 60 procent av dem skulle det vara finnas ytterligare 600 lärare i klassrummen.

Det är en akut och växande lärarbrist i Sverige. Samtidigt arbetar drygt 38 000 utbildade lärare i andra yrken, skriver Lärarförbundet ”Frånvarorapporten” med siffror som visar var denna lärarreserv finns och var i landet återrekryteringsmöjligheterna är som störst.

Statistiska centralbyrån (SCB) genomförde 2016 en enkätundersökning där en klar majoritet av lärare som arbetar utanför skolan svarade att de kunde tänka sig att arbeta som lärare igen. Det som skulle kunna locka tillbaka lärarna till yrket är främst tre faktorer.

• Rimligare arbetsbelastning i förhållande till arbetstid

• Större möjlighet att styra över arbetssituationen

• Högre lön.- Lärarbristen är inte ett olösligt mysterium.

– Med högre lön, rimliga arbetsvillkor och mer makt över yrkesutövandet går trenden att vända och få fler att vilja bli och fortsätta vara lärare, säger Johanna Jaara Åstrand.

Vanliga yrken dit lärarna har förvunnit är bland annat verksamhetschefer inom vård och omsorg och handläggare vid myndigheter.

Bland utbildade yrkeslärare eller fritidspedagoger är det inte ovanligt att jobba som vårdbiträde eller skötare. En annan bransch dit många har lockats är offentlig förvaltning, exempelvis som utredare eller handläggare.

Läs också: Förslag om Årets lärare röstades ner: De får sin uppskattning i lönesamtalen

Läs också: Så här kan Västerås behålla sina lärare

Läs också: Lärare snuvad på lönekonfekten

Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.

Annons