Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akvariefiskar har engagerat i 45 år

I år fyller Fagersta akvarieförening 45 år. Helmut Hoffmann var med redan vid starten och intresset har inte svalnat än.

Annons
Hobby. Hemma hos Helmut Hoffmann finns det elva akvarier. Han har varit med sedan starten av Fagersta Akvarieförening med några års uppehåll, men är återigen mycket engagerad.

– Jag såg en annons i Fagersta-Posten om att det startats en akvarieförening och att man sökte fler intresserade, berättar Helmut Hoffmann om när han gick med i föreningen.

Året var 1971 och det var Lennart Åhman, Bengt Holmqvist och Jan Tidlund som tagit initiativ till att starta föreningen. Snart var medlemsantalet uppe i runt 70 stycken och aktiviteterna var många. De gjorde resor tillsammans, bland annat till olika djuraffärer för att inhandla fiskar och akvarietillbehör, till Kolmården och andra akvarier. Medlemsantalet har varierat under åren, och i dag är det ett 20-tal medlemmar som är aktiva i föreningen. Medlemmarna kommer bland annat från Fagersta, Norberg, Skinnskatteberg och Avesta.

Helmut själv är den enda nu aktiva medlemmen som var med vid första mötet 1971. Han har många roliga minnen från åren i föreningen.

Ett är när föreningen 1976 anordnade utställning för allmänheten och alla skolklasser i Fagersta bibliotekets källare. Det var närmare 60 akvarier med fiskar som fanns på plats. Utställningen pågick i två veckor och bjöd på en tävling. Besökarna fick gissa på antal fiskar i ett akvarium, närmast vann.

– Ingen av oss visste hur många fiskar det fanns i akvariet. Så vi fick fiska upp alla fiskar och räkna dem innan vi kunde utse en segrare, säger Helmut.

Se också:   Fiskar i fokus i 45 år

De riksdagsstämmor som anordnades tyckte han också om, då akvarieintresserade människor från hela landet träffades. Helmut tyckte det var trevligt att träffa så många likasinnade och dela erfarenheter och rådgivning med andra. Två gånger har riksdagsstämman ägt rum i Fagersta och Helmut berättar hur roligt han tyckte det var att träffa de människor som han tidigare läst om.

Genom åren har det gått trender i akvarieintresset.

– Det går i perioder vilka fiskar som folk vill ha. På 80-talet var det till exempel populärt med killifiskar, säger Helmut och förklarar att de också kallas årstidsfiskar eftersom de lever på platser med en tydlig torrperiod.

Dammen eller sjön torkar ut helt och fiskarna lägger sin rom i bottensedimentet och äggen överlever till nästa gång sjön eller dammen fylls med vatten.

– På 70- och 80-talet var det också populärt med diskusfiskar.

I föreningslokalen på Allévägen i Västanfors anordnas möten, det finns böcker och minnen från tidigare år, såsom affischer och bilder. Där finns också vandringspokalen som är vinsten i frågesporten Akvarienöten som anordnas varje år. Den som vinner tävlingen får sitt namn inristat på pokalen och får med sig en mindre pokal hem.

Hemma hos Helmut finns det i dag elva akvarier. Han har varit intresserad av odling ända sedan han började med akvariefiskar, och därför behövs det alltid några extra akvarier när det är dags att få yngel.

1977. Helmut Hoffmann 1977.
Utställning på biblioteket 1976.
Utställning på biblioteket 1976.
Utställning på biblioteket 1976.
1976. Lennart Åhman och Stig Persson förbereder för utställningen på biblioteket 1976. Foto: Akvarieföreningens arkiv
Utställning på biblioteket 1976.
Utställning på biblioteket 1976.
Planering för utställning på biblioteket 1976.
Resa. Akvarieföreningen gjorde många resor tillsammans. Här till Linköping 1978. Foto: Akvarieföreningens arkiv
Affischer. I klubblokalen finns gamla affischer kvar, som inför akvarie expo 1976 och jubileumsutställning 1981.
Hobby. Hemma hos Helmut Hoffmann finns det elva akvarier. Han har varit med sedan starten av Fagersta Akvarieförening med några års uppehåll, men är återigen mycket engagerad.
På 70- och 80-talet var det också populärt med diskusfiskar. Helmut Hoffmannom akvarietrender
Annons