Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alanya bortom strandlivet

Alanya är den turkiska badort som tar emot allra flest svenska
charterturister i sommar. Stan har mer än bara turistfällor.
Dessutom når man enkelt en rad sevärdheter strax bortom
stadsgränsen när man vill pausa från strandlivet.

Vildblommorna frodas där jag går genom knähög växtlighet med en sagolik vy över havet, som kantas av täta bananodlingar. Syedra är en av otaliga antika ruiner i Turkiet. Den tämligen okända och bara delvis utgrävda staden ligger på en bergssida strax öster om Alanya. Vägen upp till ruinerna på 400 meters höjd är en brant kostig, men väl framme har någon byggt en fin p-plats. Jag är helt ensam här med binas stilla surr, de antika palatsen, bysantinska kyrkor, badanläggningar och paradvägar kantade av pelare. En fridfull naturupplevelse, tillika historieäventyr.

Droppstensgrottor

Syedra blomstrade ungefär när den romerska generalen Markus Antonius gav bort Alanya som gåva till sin älskade, den vackra egyptiska drottningen Kleopatra. Kanske var hon här själv någon gång - såg den mäktiga Alanyaklippan och kände sanden mellan tårna på stranden som i dag bär hennes namn. Det är också den bästa av alla välbesökta charterstränder i Turkiet. Bara mitt i sommaren blir det fullt bland solstolarna, men även då finns lugnare områden längst västerut.

Blomsterprakt

Längst österut kantas den breda stranden av Alanyas nyanlagda stadspark med blomsterprakt och skulpturer. Precis där stranden möter Alanyaklippan finns en droppstensgrotta, värd ett besök om man aldrig sett en förr. Annars finns en betydligt intressantare droppstensgrotta nära Dimcayfloden, en bit utanför stan.

Många av dem som söker sol och hav har varit ute och festat kvällen innan i de pulserande shopping, bar- och diskokvarteren nere i hamnen. De sussar ännu gott vid lunchtid på något av alla hotell som kantar stränderna eller ligger insprängda bland bostadshusen något kvarter upp.

Turkiskt vardagsliv

Även om Alanya invaderas av turister under högsommaren så finns det trevligt turkiskt vardagsliv bara något kvarter upp från stranden. Där tar skräddaren en spottstyver för att sy om dina kläder. Restauranger som Dumanlar och Güven Lokantasi - utan alkohol - serverar den bästa och mest prisvärda turkiska maten. Här blandas anatolier i traditionella säckiga kläder med moderna turkiska män och kvinnor.

De flesta turisterna hamnar dock på restaurangerna längs Kleopatrastranden och i hamnen, eller på några av de snäppet bättre matställena i ett par av de mycket få äldre hus som överlevt stans snabba tillväxt, till exempel populära Ottoman House.

Fest i hamnen

När nattmörkret väl lagt sig fylls ställen som Bistro Bellman Bar (jodå, dit går många svenskar), Robin Hood, Doors Rock bar och Havana Club med partysugna. Nöjeshaken finns alla samlade nära hamnen där utflyktsbåtarna lägger till. Vill man ut på havet även kvällstid går det finfint och stämningen blir riktigt hög på vissa båtar, där lysande vikingaskulpturer placerats på klassiska turkiska gületskrov i trä.

Upp på toppen

Bästa vyn över Alanya har man från utsiktsplatsen längs vägen rakt upp i bergen norr om stan. Bergen skyddar från nordanvinden och ger trakten ett milt vinterklimat. Den sköna luften lockar många Alanyabor att köpa sommarhus här.

Man kan också ta stadsbussen upp längs en slingrig väg till toppen av Alanyaklippan, krönt av en mäktig seljukisk borg från 1200-talet. Här uppifrån kan man se hur bergen sätter stopp för Alanyas tillväxt norrut. Fast det är hav och strand som drar besökare kanske vi om 20 år ser en stad som inte bara sträcker sig ett par mil längs kusten, utan snarare har vuxit till det dubbla.

Fakta/Alanya

Allmänt

Alanya är den turkiska badort som lockar flest svenskar. I stan bordet 350 000 människor så förutom strand och turistaktiviteter möterden som vill också turkiskt vardagsliv på lokala restauranger,marknader med mera. Dessutom finns gott om kul dagsutflykter.

Valuta

1 lira = 3,80 kronor. Uttagsautomater är vanliga.

Prisnivå

Klart lägre än i Sverige.

Säsong

Chartersäsongen varar från april till oktober, men Alanya harutvecklats till ett året runt-resmål. På vintern kommer de somsöker milt "svensksomrigt" klimat (inklusive lite regn), de somköpt semesterlägenhet och golfarna.

Resa dit

Alla stora charterbolag har resor till Alanya och det finns gott omavgångar från flera mindre svenska flygplatser. Nytt för i år äratt inte alla flyg landar i Antalya, knappt 2 timmar västerut utanen del landar i stället på den nya flygplatsen i Gazipasa, mindreän en timme österut.

Ving tar 4 250 kronor för en vecka på 4-stjärniga allinclusivehotellet Sun Park Garden med avresa från Göteborg den 22maj.