Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre behöver Kontakten

Kontaktens dagverksamhet Solliden i Fagersta ska flyttas. Man ska där bygga några få korttidsplatser.

Mycket sorgligt enligt mig då jag fått information att dessa lokaler är byggda just för den verksamhet man nu har där. Lokalerna är väl anpassade för dementa personer, där är lugnt och det finns en fantastisk trädgård som jag förstått används väl i den dagliga samvaron. Vid mina besök där har jag enbart sett att den använts av Kontaktens gäster där de krattat löv, planterat blommor och grönsaker, spelat fotboll, kubb och så vidare.

Min make vistades även på boende vissa veckor och kunde där ibland bli aggressiv, vilket inte är ett ovanligt symptom hos demenssjuka. Jag tror att han då kände sig trängd och instängd. På Kontakten var det aldrig något problem, där är lokalerna i markplan så han kunde gå ut när han ville där trädgården är väl avgränsad med ett stängsel. Denna frihet att få röra sig fritt men inte kunna gå bort sig tror jag är viktigt!

Vid denna förändring ska man nu splittra de olika grupperna, samt även personalen. En av personalen ska till Malmen och där bedriva dagverksamhet någon dag med några gäster medan den andra ska till Nybo med några gäster och där i boendets lokaler bedriva någon form av dagverksamhet.

Om man nu måste förstöra och flytta denna fina dagverksamhet med mycket kunnig och trevlig personal varför sker det inte med en väl genomtänkt struktur? Där man flyttar hela gruppen med gäster och personalen till något liknande, där miljön och lokalerna är utformade och lämpliga för dementa.

Det är viktigt att den dementa trivs och känner sig trygg med personal och miljö, annars vill de inte åka dit och då får jag som anhörig inte den vila och avlösning som man är

i stort behov av för att orka.

Besviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel