Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldres dagverksamhet riskerar att försvinna

Dagverksamhet och rehabilitering får stryka på foten när socialnämnden planerar sin slimmade budget. Raili Eriksson är kritisk till förslaget.

Raili Eriksson är en av hundratals engagerade Fagerstabor, som på sin fritid hjälper äldre med allt från att följa med till sjukhuset till att vara värd på Malmens populära musikkaféer.

Raili är mer engagerad än de flesta, då hon tills för ett år sedan var anställd som frivilligsamordnare. Och hon vet vad som skulle hända om de frivilliga insatserna sparas bort.

– Då skulle guldkanten i de äldres vardag försvinna totalt. Personalen är så pressad, så de hinner inte även om de vill.

I socialnämndens preliminära budget föreslås frivilligtjänsterna avvecklas, tillsammans med bland annat anhörigverksamheten och dagverksamheten på äldreboendena.

– Det är sådant som inte är lagstyrt att vi måste ha. Visst blir det konsekvenser om man lägger ner daglig verksamhet, som kanske mer ensamhet. Samtidigt måste man plocka fram ett sparförslag, säger Martina Nordin, biträdande chef på socialförvaltningen i Fagersta.

Raili Eriksson tror inte att man kan spara så mycket på att lägga ner till exempel kafé och bingo, som anordnas av ideella krafter.

– Vad är det för kostnader? Samordningen kostar lite, men insatserna utförs av frivilliga krafter, säger hon.