Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alexander fick sy sex stygn efter gungolycka

Barnens lek i trädgården slutade blodigt när tvåårige Alexander fick en trasig gunga i pannan. – Tanken fanns faktiskt aldrig att den kunde vara farlig, säger mamma Katja.

Annons
Efter olyckan är Alexander åter pigg och springer omkring. Men han haltar och sover lite oroligt, berättar mamma Katja Gustafsson. Hon vill inte lägga någon skuld på försäljaren eller leverantören av gungan, utan tar själv på sig ansvaret för det som hänt eftersom gungan var trasig.

Klockan två i söndags väntade Katja Gustafsson med familj besök hemma i huset i Virsbo. Hon hade precis gjort i ordning kaffet när hon hörde hur sonen Alexander, 2 år, plötsligt skrek till ute i trädgården.

– Jag hörde att det var allvar, säger Katja Gustafsson.

När hon kom ut möttes hon av en hemsk syn. Alexander hade fått gungans metallrör i pannan och hade ett jack in till skallbenet.

– När man gör illa huvudet så kommer det så himla mycket blod och därför blir man så himla rädd, säger Katja Gustafsson.

Efter olyckan åkte familjen genast in till akuten i Västerås. Där plåstrades Alexander om och fick sy sex stygn innan han åter fick åka hem.

– Han har sovit lite oroligt efter det här och haft mardrömmar. Han säger pang, krock och ajaj. Och i dagarna har han börjat halta och fått i ont i nacken och i höften. Det kan ha blivit en knäck så nu ska han in och undersökas, säger Katja Gustafsson.

Hur känner du kring händelsen?– Man tar ju på sig skulden, det är jättejobbigt. Tänk om det hade blivit värre. Jag hade inte kunnat förlåtit mig själv om han hade mist ett öga eller så.

Gungan har familjen haft länge. Men för några månader sedan lossnade sadeln. Kvar fanns bara metallrören som träffade Alexander i huvudet när han lekte med storasyster Mirella, 5 år.

– Vi tar på oss hela skulden, det är bristande föräldraansvar. Men tanken fanns aldrig att den kunde vara farlig, säger Katja Gustafsson.

Om hon och hennes man insett faran hade de naturligtvis åtgärdat gungan. Hon vill berätta om olyckan för att varna andra föräldrar.

– Det står sådana här gungor i var och varannan trädgård och inte alla har sitsarna kvar, säger hon.

Katja Gustafsson har skrivit om olyckan på Facebook och fått många positiva kommentarer.

– Vi hade förväntat oss att få negativa kommentarer om bristande föräldraansvar och allt. Fast vi sade att vi tar gärna det så länge vi kan se till att ingen annan skadar sig. Men det har varit positivt, man har tyckt att det är jättebra att vi går ut med det, säger hon.

Gungan hade familjen köpt på varuhuset Bauhaus. Johan Saxne, marknads- och informationschef på företaget, säger att gungan lever upp till alla regler som finns.

– Sadeln har ju lossnat eller gått sönder, och då ska man se till att byta ut den, säger han.

Nu har företaget och leverantören sett till att skicka en ny sadel till familjen.

– Det här är väldigt beklagligt och tråkigt för pojken, säger Johan Saxne.

När olyckan skedde saknades sadlar på gungan. Nu har Alexanders morfar åtgärdat det och satt dit dem. Alexander fick ett metallrör i pannan och det blev ett djup jack. Han fick sy sex stygn.
Annons