Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkoholen flödar vid studenten och skolavslutningen – här är tipsen till alla föräldrar

Finklädsel, flakåkande, och hårt festande.
För en hel del är det några av ingredienserna för ett riktigt studentfirande.
Därför har nu Länsstyrelsen i Västmanland tagit fram tips för att hjälpa föräldrar att hantera frågan om alkohol runt studenten och skolavslutningen.

Annons

Studenten och skolavslutningen är för de allra flesta förknippat med glädje, och kanske lättnad. Men för många ungdomar är det också tillfällen som är förknippade med alkoholkonsumtion.

– Studenten och skolavslutningen är ett av de tillfällen då chansen ökar att minderåriga dricker alkohol. Baksidan av festandet är den ökade risken för problem kopplade till alkoholkonsumtion under just tonåren, säger Lena Nyman, ANDT-samordnare (alkohol, narkotika, dopning, tobak) på Länsstyrelsen i Västmanland i ett pressmeddelande.

För att hjälpa föräldrar att lyfta frågan om alkohol har Länsstyrelsen tagit fram en lista med fyra tips inför skolavslutningen och studenten.

Länsstyrelsens tips till föräldrar

► Lyft frågan om alkohol före skolavslutningen. Prata om dina förväntningar men också vilka förväntningar som finns hos ditt barn och hens kompisar.

► Vilka signaler förmedlar du som förälder? Även en liten flaska i ett band runt halsen vid studenten är en symbol som uppmuntrar till att fira med alkohol.

► Enas om gemensamma regler tillsammans med andra föräldrar.

► Ta reda på vilka regler skolan har satt upp kring avslutningsfirandet.

Annons