Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla är ansvariga för soporna

Annons

Fagersta är sämst i länet med sopåtervinning får man läsa en måndagsmorgon i tidningen (30/1). Skinnskatteberg är bäst står det också. Det skär i hjärtat när sanningen kommer i dagen. Men måste det vara så? När det gäller källsortering och sopåtervinning är det verkligen ordspråket många bäckar små gör en stor å som passar in. Vad kan vi göra var och en för att bli bäst i länet…..för egentligen är vi ju det?

Vi vet ju att vi har en massa överskott i sopor…slänger jättemycket. Vi vet att vi sparar mycket energi och råvaror om vi källsorterar. Vi vet att denna energi och dessa råvaror behövs för att förhindra klimatförsämringen. Vi vet att avfallshögarna vi hade förr med giftigt avfall växte över sina bräddar och hotade närmiljön.

Varje hyresvärd och bostadsrättsförening skulle kunna arbeta intensivt för att det skall bli bättre. Så att Fagersta i nästa mätning lyfter över alla länets kommuner och att Västerås får skämmas. Det finns goda exempel i närheten. En bostadsrättsförening som jag känner till har kontakt med Vafab för att få flera att slänga soporna rätt. Man ska ju inte slänga allt i den gröna tunnan. De har redan insamling av flaskor, plast och glasförpackningar i ett rum vid entrén som av en boende transporteras varje vecka till Coop Extra. Det är för de som inte orkar själv.

De har anslag på dörren till hushållssoporna med uppmaning att sortera rätt med tydliga argument och ett erbjudande att vara med i en studiecirkel och en uppmaning att köpa ett familjespel sopberget. Det har diskuterats på flera föreningsstämmor och Vafabs informatörer har varit på två välbesökta möten och förklarat vad man kan göra. Genom att ha en fastighetsnära insamling av metall, glas, plast och pappersförpackningar kan det betala sig eftersom behovet av gröna tunnor minskar kraftigt och det uppväger kostnaden för hämtningen. Det har visat sig att fler sorterar rätt om det blir lätt och nära.

Det finns många åsikter om hur det kommer att fungera. Kommer det att lukta illa? Kommer det att bli nedskräpning? Var ska ett eventuellt sophus stå…. inte utanför mitt fönster väl? Kommer grannhusen att missbruka det? Kommer alla slarvrar i hela Fagersta komma hit på nätterna och slänga fel? Men vi ska väl inte underskatta våra grannar. Om alla hjälps åt blir det bra. Det sägs att det behövs en by för att uppfostra ett barn – kanske gäller det även sophantering?

På sista föreningsmötet antog de visioner på förslag av styrelsen och deltagare. Där vill man ha ett fristående hus för återvinning. Flera enkäter har cirkulerat om hur vi ska fortsätta och om lämplig plats. Grannföreningen har liknande visioner. Kanske kan det bli något av det.

Även internet och mobiltelefoner är inblandade. Titta på onlinespelet sopspelet.se.Vi har ett ansvar för djur och natur, vi har ett ansvar för hur kommande generationer får det, vi har ett ansvar för hur det går för alla människor på jorden. Jag tycker vi solidariskt ska ta på oss det ansvaret.

Sten Mu Yu Widhe (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons